Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Interview Eugène Rosier: Limburg en de Eerste Wereldoorlog
zondag 19 januari 09:00

In boekhandel Dominicanen wordt vandaag, zondag 19 januari om 16.30 uur, Eugène Rosier geïnterviewd door Paul van der Steen over zijn recent verschenen boek  Limburg en de Eerste Wereldoorlog.

In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij en in 1919 ontsnapten zij maar net aan annexatie door onze zuiderburen, de Belgen. En intussen speelde zich in het lieflijke Limburgse landschap met haar vanouds bourgondische en gemoedelijke inwoners een formidabele episode in hun geschiedenis af. In neutraal Nederland gebeurde nauwelijks wat tijdens de Grote Oorlog, zo kijken velen nog tegen deze periode aan. Voor Limburg gaat dat absoluut niet op. Zeker, ook in Limburg gebeurde alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei andere levensbehoeften. Ook Limburg kende een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Maar daarnaast speelde er in Limburg nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Limburg had kolen…. De vele kilometers grenslijn hadden een grote aantrekkingskracht op Belgische, Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, er werden grote oorlogswinsten gemaakt. De Dodendraad aan de Belgische grens kostte vele levens. De Duitse keizer met zijn gevolg zocht er aan het einde van de oorlog zijn toevlucht en de Belgen keken begerig naar Limburg als een aardige compensatie voor hun oorlogsschade.

Dit is een uniek boek. Voor het eerst is dankzij de medewerking van vele Limburgse heemkundige verenigingen het enerverende leven in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog bijeengebracht.

Mr. Eugène Rosier is advocaat-belastingkundige bij Thuispartners advocaten te Maastricht/Heerlen. Als amateurhistoricus verdiept hij zich nu al bijna dertig jaar in de oorzaken en gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Hij is sedert enkele jaren voorzitter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (www.ssew.nl), een organisatie waarin professionele en amateurhistorici samenwerken om deze voor Europa en Nederland zo belangrijke periode te bestuderen.

Paul van der Steen (1969) is journalist en werkt onder meer voor NRC Handelsblad, Trouw, de Limburgse kranten en het Historisch Nieuwsblad. Hij schreef onder meer het boek Schampschot, een anekdotisch boek over het grensdorp Eijsden tijdens de eerste wereldoorlog.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

WO I

Het weer in Limburg
donderdag 20 februari 02:03 Zwaar bewolkt Maastricht 5.7 °C ZZW 3 Min: 5 Max: 10
Evenementen