Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Henny Hogenbijl Prijs uitgereikt aan Jef Caelen
maandag 20 januari 11:00

In Lumière Maastricht is zaterdag 18 januari de Henny Hogenbijl Prijs voor Amateurfilm 2019 uitgereikt aan Jef Caelen, voorzitter en gangmaker van CineLOVA in Limburg, Maastricht. De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van € 15.000,- wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instanties die zich verdienstelijk maken op het gebied van amateurfilm.

Caelen ontving de prijs vanwege zijn onvermoeibare en jarenlange inzet voor de verbreding en versterking van de amateurfilm in Limburg. Met zijn activiteiten en zijn grandioze inzet en enthousiasme toont Jef Caelen zich een waardig winnaar, in de voetsporen van de naamgever van de prijs: Henny Hogenbijl.

In aanwezigheid van 160 gasten werd de laureaat zaterdagmiddag 18 januari in Lumière toegesproken door de vicevoorzitter van het Hogenbijl Fonds Michel Derckx en bestuurslid van het Hogenbijlfonds voor film Dorée de Kruijk. Lof werd hem toegezwaaid voor het feit dat hij zoveel meer doet dan vergaderingen voorzitten. Al deze mooie woorden werden gesproken tijdens een onderbreking van het jaarlijkse première- programma van de door Jef Caelen opgerichte filmgroep Het Collectief 05 dat dit jaar 15 jaar bestaat.

Winnaar 2019 Jef Caelen

Jef Caelen is al sinds de jaren 70, toen hij zijn eerste camera kocht, een verwoed amateurfilmer. Hij heeft meer dan 200 films gemaakt, waaronder 53 speelfilms. Zijn films vallen regelmatig in de prijzen. Naast amateurfilmer is Caelen een actief bestuurslid. Hij is sinds 2014 voorzitter van de Limburgse Organisatie Van Audiovisuele amateurs: CineLOVA. Jef heeft in korte tijd veel werk verricht voor de Limburgse amateurfilmwereld. Zo maakt hij zich sterk voor het verkrijgen van een breder publiek voor amateurfilms. Op zijn initiatief worden de films die binnen CineLOVA worden gemaakt vertoond op het Limburgs Filmfestival en de regionale tv-zender L1. De uitreiking van de Henny Hogenbijlprijs zal het startmoment zijn voor een ambitieus begeleidingsprogramma van CineLOVA: het project “Amateurs meet professionals” waarin amateur filmmakers professionele begeleiding en expertise uitbreiding krijgen bij het verwezenlijken van hun filmplan. Deze filmmakers worden in alle fasen van de productie begeleid en de resultaten zullen te zien zijn op het Limburgs Filmfestival.

Het Hogenbijl Fonds

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. In twee commissies zoekt men actief naar passende personen en organisaties, en reikt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. In zijn testament liet hij vastleggen dat er na zijn dood een stichting moest worden opgericht die prijzen zou uitreiken aan personen of instanties die zich voor één van die twee gebieden verdienstelijk maakten. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven, Theodore van Houten, amateurfilmer Franka Stas en het Nationaal Film Festival voor Scholieren, NFFS.

De eerstvolgende Henny Hogenbijlprijs wordt uitgereikt in de loop van 2020 en betreft dan de categorie muziek. www.hogenbijl.nl

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Hogenbijl Fonds

Jef Caelen

Het weer in Limburg
donderdag 20 februari 03:29 Zwaar bewolkt Maastricht 6.5 °C ZZW 4 Min: 5 Max: 10
Evenementen