Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Snackassortiment Van Geloven in 2025 voor 50% vegetarisch
dinsdag 21 januari 12:30

Snackfabrikant Van Geloven verovert in snel tempo de vegetarische markt. Na een ongekend succesvolle introductie van een vegetarische ‘draadjesvleesch’ kroket en bitterbal, en een vegan Kipkorn®, brengt het bedrijf nu een vegetarische frikandel onder het merk Mora op de markt. Dit is een kroon op de samenwerking die Van Geloven heeft met De Vegetarische Slager.

Mora verkocht binnen een jaar al meer dan een miljoen vegetarische consumentenverpakkingen. Zelfs de ‘hardcore snacker’ lijkt over te gaan op een vleesloze variant. “Onze ambitie is dat ons snackassortiment over vijf jaar voor de helft vegetarisch is”, zo geeft Jan Aaltzen Linde, per 1 januari de nieuwe CEO van Van Geloven, aan.

Populaire snacks inwisselbaar maken

Meer dan de helft van de Nederlanders eet meerdere keren per week vegetarisch. De markt voor vleesvervangers groeit dan ook explosief; ABN AMRO voorziet komend jaar een groei van zo’n 10 procent. Het aanbod in de schappen stijgt waardoor de consument steeds meer keuze krijgt. Producenten laten zich daarbij inspireren door bestaande vleesconcepten. Ook snackfabrikant Van Geloven wil zo veel mogelijk van haar populaire snacks inwisselbaar maken. Vorig jaar lanceerde Mora samen met De Vegetarische Slager al heel succesvol een vega-assortiment in zowel de supermarkt als in Foodservice (o.a. horecagelegenheden, cafetaria’s en bedrijfskantines). Nu is er de introductie van hun vegetarische variant van de frikandel. Voor veel mensen dé favoriete snack. Jaarlijks eten Nederlanders maar liefst zo’n 600 miljoen frikandellen (ter vergelijk: 350 miljoen kroketten). “Veel van de mensen die vegetarisch zijn, missen dit icoon. Met de lancering van de vegetarische frikandel kan iedereen genieten van een vleesloze snack”, aldus Jan Aaltzen.

Niet te onderscheiden van vleesvariant

Mora en De Vegetarische Slager hebben voor de ontwikkeling van de vegetarische frikandel wat langer de tijd genomen. De CEO van de snackfabrikant verklaart: “Wij vinden het heel belangrijk om pas een vleesvrije variant van een snack op de markt te brengen als die qua uiterlijk, bite en smaak vrijwel niet te onderscheiden is van de vleesvariant. Wat ons betreft is onze vegetarische frikandel dan nu ook toegankelijk voor zowel vegetariërs en flexitariërs, als voor vleesliefhebbers.” Ook Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager is trots op het resultaat: “Elke Nederlander heeft recht op een vegetarische frikandel, al was het alleen al omdat het zo’n typisch Nederlands product is.

Ook bij dit icoon is het gelukt om een vegetarische versie voor een breed publiek toegankelijk te maken, die zelfs overtuigend is voor de grootste vleesliefhebber.” De slogan voor de hele vegetarische range van Mora en De Vegetarische Slager wordt dan ook ‘Lekker voor elke snacker’.  

Lancering op Horecava

De vleesvrije frikandel is gemaakt van onder meer soja (eiwit en vezels) en de bekende frikandelkruiden. De bereidingswijze van de variant voor het Foodservicekanaal is frituur en voor de supermarkt is het een variant die zowel in de oven als Airfryer bereid kan worden. De grootse lancering van de vegetarische frikandel van Mora vond plaats tijdens de Horecava (13 – 16 januari 2020) en is vanaf die tijd o.a. beschikbaar voor cafetaria’s, bedrijfskantines en horecagelegenheden. Drie weken later start de instroom bij de verschillende supermarkten. De introductie wordt ondersteund met een landelijke massamediale campagne waarbij wordt ingegaan op het haakje ‘Onze nieuwe frikandel is heel speciaal; hij is namelijk vegetarisch’. De campagne gaat lopen vanaf het voorjaar.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

De Vegetarische Slager

Van Geloven

Het weer in Limburg
donderdag 20 februari 03:31 Zwaar bewolkt Maastricht 6.7 °C ZZW 4 Min: 5 Max: 10
Evenementen