Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
The Absence of Mark Manders
zaterdag 25 januari 09:00

Het Bonnefanten begint het nieuwe jaar met de omvangrijke overzichtstentoonstelling The Absence of Mark Manders. Opening in aanwezigheid van de kunstenaar, zondag 2 februari, aanvang 15.00 uur, vrije toegang.

De laatste grote solotentoonstelling van Mark Manders (Volkel, 1968) op Nederlandse bodem is alweer meer dan vijf jaar geleden. In dit nieuwe overzicht wordt zichtbaar hoe Manders’ bijzondere oeuvre zich op organische wijze ontwikkelt: van oud werk dat herzien is tot zijn nieuwste creaties. De tentoonstelling vormt daardoor zowel een overzicht van Manders’ werk als een nieuwe stap in zijn kunstenaarsproces.

Zelfportret als gebouw

Al het werk dat Manders creëert maakt deel uit van een groot zelfportret: het ‘Zelfportret als gebouw’, zijn levenswerk waaraan hij sinds 1986 werkt. Dit zelfportret wordt door de jaren heen aangevuld en herzien. Het publiek ziet een momentopname van dit oeuvre dat altijd in beweging is. Nadat Manders een werk heeft gemaakt, laat hij het achter in zijn ‘gebouw’, waardoor er een onbreekbare band tussen de kunstenaar en het kunstwerk ontstaat.

De zalen in The Absence of Mark Manders kunnen worden beschouwd als ruimtes uit het gebouw. De kunstenaar heeft de werken ‘achtergelaten’ in drie verschillende gebieden: eerst komt de bezoeker in De huiskamer, daarna in Het museum, en tenslotte in Het atelier. Volgens Manders kunnen alle werken omgewisseld worden, en ook in een andere context staan: ‘zoals woorden in een zin ook in verschillende combinaties gebruikt kunnen worden’. In de tentoonstelling loop je door het zelfportret van Manders. Op de plek waar hij ‘gedacht en gehandeld heeft’. De kijker komt zo heel dicht bij de kunstenaar.

In The Absence of Mark Manders lijkt het of de kunstenaar net even uit zijn ‘gebouw’ is weggelopen. Zijn werk wordt op een intieme en dynamische manier gepresenteerd. Het kunstenaarsproces, dat een centrale rol inneemt binnen Manders’ oeuvre, wordt in de tentoonstelling uitgelicht. Ook krijgt de vaak paradoxale aard van Manders’ werk aandacht: zijn relatie tot het concept tijd, waarbinnen hij zoekt naar balans tussen verstilling en beweging, alsmede zijn relatie met taal, waarbinnen hij de grens tussen precisie en universaliteit bewandelt.

Mark Manders behoort al jaren tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en zijn werk is inmiddels ook groots vertegenwoordigd binnen de collectie van het Bonnefanten. Manders brak in 2013 op grote schaal door toen hij Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, onder andere met het iconische werk Mind Study, dat na afloop van de biënnale onderdeel werd van de collectie van het Bonnefanten. Een van zijn meest recente projecten was in 2019 te zien in het New Yorkse Central Park; Manders maakte het vier meter hoge beeld Tilted Head, op verzoek van het Public Art Fund, de stichting die internationaal gerenommeerde kunstenaars de opdracht geeft kunst te maken voor de openbare ruimte van New York. Ondertussen is zijn werk wereldwijd opgenomen in meer dan 50 internationale museumcollecties waaronder het Museum of Modern Art te New York, Moderna Museet te Stockholm, en het Museum of Contemporary Art in Tokyo.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek dat door ROMA uitgegeven wordt, getiteld Composition with Yellow Verticals. Later verschijnt ook een tentoonstellingscatalogus met de titel The Absence of Mark Manders, die verkrijgbaar is in de museumshop en online.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
donderdag 20 februari 02:03 Zwaar bewolkt Maastricht 5.7 °C ZZW 3 Min: 5 Max: 10
Evenementen