Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Recordaantal deelnemers aan Wieker Paraad
vrijdag 07 februari 10:30

De “Zate Hermeniekes” staan dit jaar centraal in de “Mestreechter Vastelaovend”. Dat dit fenomeen springlevend is, bewijst de Wieker Paraad, die op de laatste zondag vóór carnaval plaatsvindt. Het muziekfestijn van Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers heeft dit jaar een recordaantal deelnemers. De muziekgezelschappen komen niet alleen uit Maastricht maar ook uit Born, Gronsveld, Gulpen, Eckelrade en zelfs Den Bosch.

Op 16 februari 2020 zullen zij spelend door de straten van Wyck trekken als generale repetitie voor het aankomende carnavalsfeest. Sinds eind vorige eeuw organiseert Vastelaovendvereineging De Keemeleers op de laatste zondag vóór “Vastelaovend” de Wieker Paraad. Het muziekfestijn voor allerlei muziekgezelschappen, van “Zate Hermeniekes” tot Sambabands”, is uitgegroeid tot een traditie die niet meer weg te denken valt in de aanloop naar carnaval. De deelnemende groepen trekken spelend door de straten van Wyck. Zij doen dat volgens een bepaalde route langs diverse horecagelegenheden waar halt gehouden wordt om daar hun muziek extra ten gehore te brengen voor de jurerende kastelein, en om wat consumpties te nuttigen om de “ammezjuur” aan te sterken.

De Wieker Paraad van 2020 belooft de beste tot nu toe te worden. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een recordaantal muziekgezelschappen, grote diversiteit van de groepen, “hermeniekes” en bands die voor het eerst meedoen, maar ook groepen die al jaren van de partij zijn, een groot aantal deelnemende horecagelegenheden. Als het weer ook zo meezit als verleden jaar, staat de muzikanten niets in de weg om de mensen in de straten te vermaken en zelf enorme lol te hebben. Naast het spelen voor plezier wordt door de muziekgezelschappen ook gespeeld wordt voor de winst: de eerste prijs is een fust bier. Niet alleen de winnaars en de nummers twee en drie, maar alle deelnemende “hemeniekes” herinnerd worden aan de Wieker Paraad 2020.

Vastelaovendsvereiniging De Keemeleers is “gruuts” dat dit jaar naast groepen uit eigen stad ook muziekgezelschappen uit Born, Gronsveld, Eckelrade, Gulpen en zelfs Den Bosch zullen deelnemen. Wieker Paraad bewijst daarmee eens te meer dat het fenomeen “Zate Hermeniekes” (én Sambabands, Joekskapelle) niet tot het verleden behoort, maar springlevend is. De Wieker Paraad 2020 vindt plaats op zondag 16 februari 2020. De “hermeniekes” verzamelen rond 13.30 uur op de Percée in de Stationsstraat in Wyck. Van daaruit zal de nieuwe Vorst van De Keemeleers, Yves de 71e , de muzikale groepen op weg sturen door de straten van Wyck. De muziekgezelschappen worden rond de klok van 17.30 uur weer terugverwacht voor de afsluitende prijsuitreiking.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

De Keemeleers

Wieker Paraad

Het weer in Limburg
zaterdag 04 april 12:58 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 12.1 °C ZO 2 Min: -1 Max: 14
Evenementen