Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
André Rieu dirigeert Zate Hermeniekes
maandag 10 februari 14:30

Het samenspel van Zate Hermeniekes op het Vrijthof op carnavalsdinsdag krijgt een wel heel bijzondere dirigent. André Rieu heeft zich bereid verklaard de hermeniekes te dirigeren bij het spelen van het ‘Mestreechs Volksleed’ voor stadsprins Luc II, een traditie die dit jaar nieuw leven ingeblazen krijgt. Maar voordat hij dat gaat doen, gaat André Rieu eerst goed repeteren met alle Zate Hermeniekes op 'n leuke carnavalistische manier.

Rieu krijgt ook niet de minste secondanten. Gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake, op dat moment overigens ambteloos burgers en spelende leden van respectievelijk ‘Sous Bras Band Tête de Veau’ en zate hermenie ‘De Dreuvege vaan ’t Pleinsje’, zullen de Maastrichtse wereldartiest (muzikaal) ondersteunen. Oetbelder Odin Wijnhoven: “We zijn er uiteraard ontzettend ‘gruuts’ op dat hij onze hermeniekes gaat dirigeren bij deze hernieuwde traditie. Daarmee krijgt de nieuwe invulling van het middagprogramma op vastelaovendsdinsdag een meer dan passend slot. En bovendien is het een groots gebaar naar onze ‘hermeniekes’ waar we allemaal zeer dankbaar voor zijn.”

Met het samenspel op het Vrijthof wordt ‘d’n daag vaan het Zate Hermenieke, zoals carnavalsdinsdag is gedoopt, afgesloten. De hermeniekes starten die dag bij het monument van Han van Wetering op het Vrijthof, waar het ‘hermenieke vaan verdeenste’ wordt uitgeroepen. Na een ontbijt trekken ze langs acht verschillende podia in de stad. Deze samenwerking tussen Tempeleers, oud-stadsprins Armand Peereboom, gemeente en horeca vormt de nieuwe invulling van het Zate Hermeniekes concours. De gezamenlijke afsluiting op het Vrijthof is het slotstuk van de dag. André Rieu laat weten vereerd te zijn met het verzoek. “Hermeniekes horen bij de Mestreechter vastelaovend, die zo geroemd wordt vanwege de bijzondere muzikale invulling. Zelf geniet ik ook van de hermeniekes in mijn thuisstad. Dat ik hen nu zo mag dirigeren, is voor mij bijzonder.” 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

carnaval

zate hermeniekes

Het weer in Limburg
vrijdag 29 mei 00:44 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 13.7 °C NO 4 Min: 7 Max: 21
Evenementen