Home > Wel of geen uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering?

feb 27, 2020 | Limburglokaal

Uitvaartverzekering (voor- en nadelen)

Het doel van dit type verzekering is je nabestaanden niet achter te laten met de onkosten van je begrafenis. Naast de standaard uitvaartverzekeringen zijn er ook varianten ervan die je nabestaanden kunnen helpen om alles geregeld te krijgen met betrekking tot de uitvaart. Zij hebben al genoeg aan hun hoofd, dus kan het erg fijn zijn wanneer er zaken uit handen genomen worden.

Welke vormen van uitvaartverzekeringen zijn er?
Je hebt op dit gebied diverse mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat het bedrag wat verzekerd is uitgekeerd wordt aan een nabestaande. Hierbij wordt die persoon in de gelegenheid gesteld om de begrafenis volgens jouw wensen te laten verlopen. Ook kun je bepaalde pakketten nemen waarbij je de reguliere diensten laat verzekeren. Uiteraard is hierin minder keuzevrijheid. Mocht je dit niet wenselijk vinden zijn er ook nog combinaties hiervan te vinden. Een uitvaartverzekering vergelijken is een goede manier om te controleren wat bij je past en wat financieel de beste optie is voor jou.

Concreet kun je kiezen uit de volgende uitvaartverzekeringen:
• Kapitaal uitvaartverzekeringen
• Natura uitvaartverzekeringen
• Natura sommenverzekeringen
• Combinatie uitvaartverzekeringen

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?
Ze hebben allebei met het overlijden te maken, maar zijn erg verschillend. Om het makkelijk te houden, kun je het op de volgende manier zien: een uitvaartverzekering is voor jou en een overlijdensrisicoverzekering is voor je nabestaanden.

Uitvaart
Dit type verzekering stelt je in staat om je uitvaart te betalen. Je betaalt hier je hele leven lang aan, tot het moment van overlijden. Deze verzekering zal te allen tijde uitkeren.

Overlijdensrisico
Dit type verzekering is bedoeld voor je nabestaanden, zodat zij de situatie kunnen opvangen op financieel gebied. Wanneer jij overlijdt, valt er een inkomstenbron weg voor je gezin, waardoor je partner bijvoorbeeld niet meer in hetzelfde huis kan blijven leven. Een overlijdensrisicoverzekering dekt dan kosten zoals deze, om de financiële lasten draaglijker te maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering?
Niet iedereen beseft hoeveel een uitvaart kan kosten. Ook wordt dit wel eens onderschat. Een voordeel van deze verzekering is dat wanneer je verzekerd bent je jouw nabestaanden niet opzadelt met de kosten van je uitvaart. Nog een ander voordeel is dat sommige uitvaartverzekeringen veel regelen voor jou of je nabestaanden, wat een hoop zorgen wegneemt.

Een nadeel is dat premies en voorwaarden aangepast mogen worden wanneer dat uitkomt voor de verzekeraar. Uiteraard hoef je daar niet mee akkoord te gaan en kun je een andere verzekeraar benaderen. Nog een nadeel is dat, door inflatie, uitvaarten meer kosten. Dit kan leiden tot onderverzekering waardoor je uitvaart niet meer volledig gedekt wordt/kan worden.

3 beste tips bij het afsluiten van deze verzekering
Bepaal wat je wensen zijn, denk aan je nabestaanden en de vergelijking op internet. Een uitvaartverzekering vergelijken op het internet kan veel opleveren. Dit zijn goede tips waarmee je rekening kunt houden tijdens je zoektocht van welke verzekering bij jou past.