Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastricht UMC+ schaalt gebruik telemonitoring op
vrijdag 27 maart 11:00

Om te voorkomen dat de zorg voor kwetsbare patiënten in het gedrang komt vanwege de coronacrisis, biedt het Maastricht UMC+ alle hartfalenpatiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis of van wie de poli-afspraak geannuleerd moest worden, per direct monitoring op afstand aan.

Dat gebeurt door middel van een e-health-tool: de SanaCoach Hartfalen. Deze e-coach is bovendien uitgebreid met een corona-beladvies. Patiënten kunnen nu thuis een vragenlijst invullen als ze klachten hebben die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus.

Net als andere ziekenhuizen ziet ook het Maastricht UMC+ zich geplaatst voor de enorme opgave het hoofd te bieden aan het exploderende aantal corona-patiënten. Om te voorkomen dat de zorg voor kwetsbare groepen patiënten in de reguliere zorg in het gedrang komt, schaalt het Maastricht UMC+ het aantal hartfalenpatiënten dat op afstand gevolgd wordt, per direct op.

Kennismodules

Alle hartfalenpatiënten die ontslagen worden uit het Maastricht UMC+ of die niet meer op de polikliniek terecht kunnen vanwege besmettingsgevaar, worden aangesloten op de SanaCoach, een e-health-applicatie waarmee patiënten via telemonitoring op afstand worden begeleid en ondersteund door medewerkers van het Maastricht UMC+. De patiënten worden daarbij niet alleen gemonitord, ook krijgen ze door middel van ingebouwde kennismodules informatie over de ziekte, mogelijke behandelingen en adviezen voor leefstijlaanpassingen.

Zelf inschrijven

De e-coach is niet nieuw voor het Maastricht UMC+. Hartfalenpatiënten worden op deze manier al jarenlang succesvol op afstand begeleid en ondersteund. Patiënten kunnen zich nu ook, op uitnodiging van de zorgprofessional, zelf inschrijven voor deze e-coach. Dat werd tot nu toe door de zorgprofessional gedaan. “We slaan zo twee vliegen in een klap”, aldus Hans-Peter Brunner-la Rocca, hoogleraar cardiologie in het Maastricht UMC+: “We houden hartfalenpatiënten op deze manier goed in de gaten en bieden de juiste zorg, en daarnaast kunnen we ons volledig richten op de crisiszorg die noodzakelijk is vanwege de corona-uitbraak.”

Corona-beladvies

Vanwege de corona-pandemie is de e-coach voor hartfalenpatiënten, die het Maastricht UMC+ samen met e-health-pionier Sananet ontwikkelde, uitgebreid met een corona-beladvies. Patiënten met klachten die wijzen op een mogelijke besmetting met het virus, kunnen nu online een vragenlijst invullen. Een algoritme achter deze vragen leidt tot adviezen op maat en adviseert de patiënt, indien nodig, contact op te nemen met een medische professional.

Koploper

Brunner-La Rocca: “Het Maastricht UMC+ is al jaren koploper als het gaat om het op afstand begeleiden van patiënten met chronisch hartfalen. Nu vanwege het corona-virus de zorg voor juist deze kwetsbare groepen onder druk komt te staan, hebben we besloten op te schalen. De reguliere zorg gaat door, waarbij we voorkomen dat deze kwetsbare groep onnodig naar het ziekenhuis komt. Tegelijkertijd bieden we hen direct de zorg wanneer dat nodig is. ”

Directeur Jan Ramaekers van Sananet vult aan: “Omdat wij het belangrijk vinden om zo veel mogelijk patiënten te bereiken en zorgverleners te ontlasten, maken wij het als Sananet mogelijk om vanaf nu 6 maanden op te schalen zonder extra kosten. We hopen hiermee ons steentje te kunnen bijdragen zodat het Maastricht UMC+ deze crisissituatie het hoofd kan bieden.”

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

hartfalen

Coronavirus

Het weer in Limburg
zondag 05 juli 05:28 Zwaar bewolkt Maastricht 18.2 °C ZW 3 Min: 17 Max: 20
Evenementen