Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Verwijderen bloemenhulde Limburgs Bevrijdingsmonument
woensdag 13 mei 08:30

In een brief aan burgemeester en wethouders uit het comité Dodenherdenking Maastricht-Oost haar ongenoegen over het verwijderen van de bloemenhulde bij het Limburgs Bevrijdingsmonument.

Maandag 4 mei heeft op het Koningsplein bij het Limburgs Bevrijdingsmonument, gedurende de gehele dag, een bloemenhulde plaatsgevonden als eerbetoon aan alle slachtoffers van oorlog en geweld. Zo´n 200 mensen hebben hieraan deelgenomen.

Instanties en particulieren hebben, met inachtneming van de geldende regels m.b.t. het coronavirus, op een ontroerende en intieme wijze hun vaak persoonlijk eerbetoon achtergelaten bij het monument. Zowel de oudere generatie alsook de jeugd waren hierbij vertegenwoordigd.

Er lagen kransen, bloemstukken, boeketten, losse bloemen, geknutselde bloemen en door jeugd beschilderde steentjes, vaak vergezeld van een ontroerende, persoonlijke herinnering of boodschap.

De herdenking heeft op alle aanwezigen een diepe indruk gemaakt. Groot was dan ook de ontzetting toen ons donderdagochtend 7 mei, van verschillende kanten het nieuws bereikte dat alles bij het monument was weggehaald. Geschrokken en emotioneel waren de reacties.

Omdat wij als comité Dodenherdenking Maastricht-Oost, hier helemaal niet in gekend waren, overviel dit nieuws ons volkomen. Wij hebben geprobeerd te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk was en wat met alle bloemen gebeurd was.

In eerste instantie werd naar de provincie gewezen als verantwoordelijke, maar dit bleek al snel onjuist te zijn. Afgelopen maandag  hoorden wij dat de gemeente een deel van de bloemen naar de begraafplaats op de Tongerseweg had gebracht, de rest was gewoon weggegooid.

Wij zijn zeer verontwaardigd over deze hele gang van zaken en daar doet een inmiddels gegeven excuus namens de gemeente niets aan af. De reden dat er onduidelijkheid was ontstaan op welke Dodenherdenking het betrekking had, slaat nergens op. Immers, de gemeentelijke herdenking was op de begraafplaats gehouden, vervoer van kransen en bloemen daar naartoe was dus overbodig.

Het comité Dodenherdenking Maastricht-Oost was voornemens om, net als verleden jaar, ervoor te zorgen dat de bloemen zolang mogelijk verzorgd zouden worden. Vooral omdat de bloemenhulde iedere dag nog belangstellenden naar het monument trok. Daarna zouden de kransen bewaard worden voor volgend jaar en de rest zou opgeruimd worden.

Wij zijn van mening dat een dergelijke, respectloze actie nooit meer mag gebeuren. Velen hebben dit als absoluut onnodig en krenkend ervaren. Zo ga je niet met burgers om! Ten slotte willen wij ons distantiëren van de ontstane commotie rondom de plek van de Dodenherdenking. Wij willen geen strijd voeren over de rug van de slachtoffers, integendeel!

Voorzitter comité Dodenherdenking Maastricht-Oost

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
woensdag 03 juni 20:17 Zwaar bewolkt Maastricht 20.0 °C WZW 2 Min: 13 Max: 21
Evenementen