Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
SHELL MUST FALL solidariteitsactie Maastricht
dinsdag 19 mei 10:00

Activisten van Maastricht for Climate en Extinction Rebellion hebben vanmorgen een spandoek opgehangen met de tekst ‘Shell must fall’. Het spandoek hangt boven de snelweg bij het viaduct van de Oeslingerbaan. 

Vandaag staat in Den Haag een landelijke actie op de agenda om tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell te protesteren tegen het beleid van dit fossiele brandstoffenbedrijf. De coalitie Maastricht voor het klimaat is solidair met de activisten van Code Rood in Den Haag. 

In deze pandemie moeten we rekening houden met onze vormen van protest. Het was de bedoeling om in Den Haag op gepaste afstand maar wel in groten getale aanwezig te zijn. De burgemeester van Den Haag heeft echter gemeend het demonstratierecht in te moeten perken en slechts een handvol activisten toe te laten. Wij protesteren tegen de aantasting van het demonstratierecht en staan in Maastricht nog steeds achter de eis dat Shell (en alle andere fossiele industrie) zullen moeten worden uitgefaseerd. Zie ook onze achtste eis: https://www.maastrichtforclimate.nl/onze-eisen/ 

Het is klip en klaar dat de opwarming van de aarde een feit is en dat de fossiele industrie hier een leeuwendeel in heeft bijgedragen. Het is een uiterste noodzaak om de fossiele industrie te ontmantelen. Tegelijkertijd moeten we nadenken over het toeleiden van oud-Shellwerknemers tot banen in de groene energiesector. Als Shell valt, moeten de werknemers niet de dupe ervan worden.

Daarmee hekelen we ook de topsalarissen in het bedrijfsleven. Ben van Beurden is de CEO van Shell. Met een loon van 20.138.000 euro in 2018 was Van Beurden een van de grootste verdieners in Nederland. Op 1 januari 2020 om 14:26 uur had hij al het loon verdiend waar een minimumloner een heel jaar voor moet werken.

Dat aandeelhouders van een oliegigant bediscussiëren hoe ze hun winst kunnen maximaliseren is in deze tijd van een klimaatnoodtoestand het laatste dat wij nodig hebben. Wij zeggen: Genoeg! Moge deze aandeelhoudersvergadering de laatste zijn! Laten we van 2020 het eerste jaar maken dat er geen aandeelhoudersvergadering van Shell zal zijn! 

Bronnen:

http://persberichten.deperslijst.com/148691/fnv-oproep-aan-14-ceos-voor-verhoging-minimumloon-naar-14-euro.html

https://code-rood.org/nl/shell-must-fall/

https://www.maastrichtforclimate.nl/onze-eisen/

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Maastricht for Climate

Extinction Rebellion

Het weer in Limburg
zondag 25 oktober 11:58 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 12.2 °C ZZW 4 Min: 12 Max: 14
Evenementen