Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Huisdiereigenaren in Maastricht stellen zorg voor huisdier door Corona nog even uit
dinsdag 02 juni 10:30

Door de coronamaatregelen stelt 33% van de huisdiereigenaren een bezoek aan de dierenarts uit. De huisdierbezitter gaat nog wel met zijn gewonde hond of kat naar de dierenarts, maar stelt de periodieke gezondheidscontrole en de vaccinaties uit of overweegt dit te doen.

Zo blijkt uit onderzoek onder het Nationaal Huisdierpanel. Omdat in het uitstellen van vaccinaties een gevaar schuilt voor de gezondheid van dier én mens roept Jeroen Kusters, dierenarts en praktijkmanager bij Sterkliniek Dierenartsen Maastricht op om vaccinaties en dierzorg niet langer uit te stellen. Als men liever niet op pad gaat vanwege Corona, maakt Sterkliniek Dierenartsen Maastricht het mogelijk om een videoafspraak in te plannen.

“Vaccinaties beschermen huisdieren tegen ernstige ziektes, zoals de besmettelijke hondenhoest, en gaan verdere verspreiding tegen. Maar ook tegen overdraagbare ziektes van dieren op mensen, zoals de ziekte van Weil (leptospirose) bieden vaccinaties bescherming. Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en hebben hiervoor de basisvaccinatie nodig”, aldus Jeroen.

Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen, ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. “Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft. Als het dier pijn laat zien dan is het probleem vaak al groter en kan uitstellen fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet”, zegt Jeroen.

Maatregelen Sterkliniek Dierenartsen Maastricht

Sterkliniek Dierenartsen Maastricht heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Er mag maar een maximum aantal personen in de wachtruimte”, aldus Jeroen. “Omdat er op afspraak wordt gewerkt, kunnen we het aantal mensen dat in de kliniek is goed in de gaten houden. De hygiëneregels waren natuurlijk al goed in de klinieken. Maar deze zijn nog verder aangescherpt, zodat mensen veilig met hun dier naar de dierenarts kunnen.”

Videoafspraak noodzakelijk voor risicogroep

Sterkliniek Dierenartsen Maastricht is sinds kort gestart met het aanbieden van videoafspraken. “Het is een goed alternatief voor mensen die nu liever niet op pad gaan en de verspreiding van het coronavirus tegen willen gaan. Voor 20% is het zelfs een noodzaak, omdat ze vanwege ziekte het huis niet uit kunnen of tot de risicogroep behoren. Voor 61-plussers is dit zelfs 30%. Jeroen: “We moeten voorkomen dat dieren onnodig lijden, omdat mensen de dierenarts mijden of het huis niet uit kunnen of willen. Het is even wennen, maar een videoafspraak werkt prima om te kijken of we op afstand kunnen helpen en inschatten of een fysiek bezoek aan de dierenarts voor verder onderzoek of behandeling noodzakelijk is”. Sterkliniek Dierenartsen Maastricht ziet na de coronatijd ook een belangrijke rol voor de videoafspraken weggelegd. Bijna de helft van de huisdiereigenaren vindt het wel gemakkelijk om voor een videoafspraak te kiezen. Een derde van de baasjes ziet het als een voordeel dat ze hun dier stress besparen.

Over Sterkliniek Dierenartsen Maastricht

Sterkliniek Dierenartsen Maastricht is onderdeel van Sterkliniek Dierenartsen BV, een samenwerkingsverband van dierenklinieken die streven naar een hoge kwaliteit in hun (diergeneeskundige) dienstverlening. De klinieken die het keurmerk mogen dragen werken volgens een kwaliteitssysteem gebaseerd op ISO 9001:2015. Het is de enige groep dierenklinieken in Nederland die zich vrijwillig onderwerpt aan kwaliteitsregels en strenge onafhankelijke externe controle op de naleving hiervan. De kwaliteitsregels gaan over wat een goede en veilige behandeling van huisdieren mogelijk maakt zoals service naar de cliënt en bedrijfsprocessen waaronder nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen, apotheekbeheer en apparatuurbeheer. Er zijn ruim 70 vestigingen In Nederland. Hier werken zo’n 300 dierenartsen en paraveterinairen. https://www.sterkliniek.nl/maastricht/

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
dinsdag 14 juli 09:00 Zwaar bewolkt Maastricht 15.8 °C ZZW 2 Min: 13 Max: 19
Evenementen