Home > Goed voorbereid met de auto op vakantie

Goed voorbereid met de auto op vakantie

jun 15, 2020 | Maregio

Auto controleren voor vertrek

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de auto te controleren voor vertrek. Hierbij moet gedacht worden aan: vloeistoffen bijvullen (motorolie, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en remvloeistof), remmen controleren, bandenspanning controleren en de verlichting nazien. Handige vakantiegangers kunnen dit zelf doen. Het is ook mogelijk om bij een autogarage een zomercheck te laten doen. Bovenstaande punten en onderdelen worden dan gecontroleerd. Deze check kost een aantal tientjes, maar kan veel ellende voorkomen. Een reservesleutel van de auto meenemen op vakantie kan ook een hoop ellende voorkomen.

 

Verplichte accessoires

In ieder land gelden er andere regels met betrekking tot verplichte items in de auto. In Nederland zijn automobilisten niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Toch wordt het aangeraden om altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een aantal reservelampen mee te nemen in de auto. Zo is het in Luxemburg verplicht om een brandblusser en verbanddoos mee te nemen. In Frankrijk moeten bestuurders een alcoholtest in de auto hebben, al krijgen zij geen boete als zij deze test niet bij zich hebben. Met deze test kunnen automobilisten, bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in hun bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun auto te besturen.

Groene kaart

Het is verstandig om altijd de groene kaart mee te nemen als men met de auto op vakantie gaat. Deze kaart geldt als internationaal verzekeringsbewijs en komt heel goed van pas als de auto schade oploopt of als de vakantiegangers pech krijgen. Alle belangrijke informatie over de auto en autoverzekering, zoals belangrijke telefoonnummers, staan op de kaart vermeld. Daarnaast kunnen autobezitters ook op de kaart vinden in welke landen hun autoverzekering geldig is.

 

Pechhulp en autoverzekering

Het is verstandig om verzekerd te zijn voor pechhulp. Dat kan via de autoverzekering, maar eventueel ook via de reisverzekering of een pechhulpdienst. Met deze pechhulpverzekering zijn mensen verzekerd voor pechhulp als zij op vakantie zijn. De dekking verschilt per verzekeraar. Zo kan het zijn dat vervangend vervoer of een lege accu niet gedekt zijn bij de goedkoopste autoverzekering. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Het is dus raadzaam om na te gaan bij de verzekeraar welke hulp er precies vergoed wordt. Als de dekking niet helemaal naar wens is, dan is het mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar.