Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Flinke toename cybercrime in Limburg, in mei meer cybercrime dan woninginbraken
woensdag 24 juni 15:00

Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Limburg veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime.

Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,5 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde. 

Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Limburg was dit het geval (118 cybercrime incidenten en 78 woninginbraken).

Inwoners Mook en Middelaar, Beesel en Simpelveld vaakst slachtoffer

Van de provincie Limburg waren de inwoners van Mook en Middelaar, Beesel en Simpelveld relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 6,4, 5,2 en 3,8 meldingen per 10.000 inwoners. In Mook en Middelaar is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er 1,3 meldingen per 10.000 inwoners gedaan.

Vaals was de enige Limburgse gemeente waar er volgens de data geen slachtoffers waren van cybercrime. 

Corona en cybercrime

Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.

David Janssen, cyber security analist bij VPNGids zegt hierover: ”We zien de afgelopen tijd een sterke toename in verscheidene vormen van cybercrime. Ook veel partnerorganisaties die met cybersecurity bezig zijn berichten hierover. Niet alleen zijn er een groot aantal nepwebsites en nepwebshops opgedoken sinds Covid-19, maar ook vriend-in-nood fraude (veelal via WhatsApp), identiteitsfraude en malicieuze apps in de Play Store en App Store zijn in opkomst. De cijfers van mei 2020 zijn uiterst verontrustend in mijn ogen.”

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 06 juli 21:34 Zwaar bewolkt Maastricht 15.8 °C NW 2 Min: 13 Max: 18
Evenementen