Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
SPM: AOW’ers met klein inkomen hebben mogelijk recht op extra bijstand
woensdag 01 juli 15:00

AOW’er met een inkomen dat lager ligt dan het minimuminkomen, kunnen in sommige gevallen een aanvullende uitkering aanvragen.

De Senioren Partij Maastricht stelt echter vast dat deze Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) bij veel AOW’ers onbekend is. ,,Er wordt nauwelijks over gecommuniceerd, terwijl het juist een regeling is om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen”, aldus John Steijns, fractievoorzitter van de Senioren Partij Maastricht. ,,Van de oudere generatie heeft zo goed als niemand gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zich vrijwillig te verzekeren voor de AOW, simpelweg omdat ook deze mogelijkheid destijds onvoldoende bekend was.”

Grensarbeiders

Bijna alle grensarbeiders die in België of Duitsland hebben gewerkt – en dat zijn er veel in Maastricht en omstreken – worden of zijn geconfronteerd met een onvolledige AOW-opbouw. Voor elk jaar dat je in het buitenland hebt gewerkt mis je 2 procent opbouw. ,,De Seniorenpartij is van mening dat dit niet rechtvaardig is”, aldus Steijns. ,,Wie in Maastricht of elders in Nederland woont, betaalt immers wel inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.”

Geld laten liggen

Steijns zegt niet helder voor ogen te hebben om hoeveel gevallen het gaat in Maastricht. ,,Maar het zou me niet verbazen als het er toch nog een behoorlijk aantal zijn. Zij laten in feite geld liggen waar ze gewoon recht op hebben. Wat mij betreft zou de gemeente veel nadrukkelijker moeten uitdragen dat mensen die het mogelijk aangaat kunnen aankloppen bij de Sociale Verzekeringsbank.”

Beoordeling

De aanvullende inkomensvoorziening (AIO) is een bijstandsuitkering. Ze vult het inkomen aan tot het minimuminkomen. Hierbij geldt de persoonlijke situatie als uitgangspunt. Om ervoor in aanmerking te komen dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je onder andere in Nederland wonen en (bijna) de AOW-leeftijd bereikt moet hebben. Daarnaast worden ook spaartegoeden en/of andere bezittingen zoals een vakantiewoning, een caravan of camper, of ander vermogen meegeteld, evenals het inkomen van de partner. Steijns: ,,Ook iemands woonsituatie is mede bepalend voor (de hoogte van) de aanvulling. Woont iemand alleen? Heeft iemand een partner? Verblijft de aanvrager of de partner van de aanvrager in een verpleeghuis? Het zijn allemaal vragen die in de beoordeling worden meegenomen.”

Op de internetsite van de SVB is het mogelijk een AIO-check in te vullen. Is de uitkomst positief dan kan met behulp van de persoonlijke DigiD een aanvraag worden ingediend.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zaterdag 08 augustus 02:25 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 23.0 °C O 2 Min: 18 Max: 34
Evenementen