Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
7 slimme tips om medicijnen te bewaren
donderdag 02 juli 15:30

Of we deze zomer weer de 40°C gaan halen, is de vraag. Maar ook als het kwik boven de 30°C uitkomt, kan de werking van uw medicijnen verminderen. En wist u dat u medicijnen beter niet in de badkamer kunt bewaren?

1

Kijk op het etiket of in de bijsluiter hoe u uw medicijnen bewaart. Voor de meeste middelen geldt: een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede bewaarplek. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Een lade of kastje in de slaapkamer is een prima plek – mits jonge kinderen er niet bij kunnen. 

2

Vreemd eigenlijk dat medicijnkastjes vaak in de badkamer hangen. Dat is namelijk niet de beste plek voor medicijnen. Veel middelen kunnen niet goed tegen vocht. Vooral tabletten en capsules voor een poederinhalator kunnen aangetast raken door vocht en verkleuren en verpulveren. Dan zijn ze niet meer te gebruiken. 

3

Laat een dosisaerosol liever niet in de felle zon liggen. Deze bevat drijfgassen, waardoor er druk op staat. Bij extreme hitte – of kou – zou de bus kunnen ontploffen. De vriezer is dus ook geen goede bewaarplek. 

4

Als een middel in de koelkast hoort, staat er ‘koel bewaren’ op de verpakking. Doe het medicijn dan in een afsluitbaar bakje, zodat het niet in aanraking kan komen met voedingsmiddelen. Zet het bekje niet in de groentela, die is te vochtig en iets minder koud. Let op: medicijnen mogen bij hitte alleen in de koelkast als dit op het etiket of in de bijsluiter staat. 

5

Te koud, te warm, een andere vochtigheidsgraad: op vakantie zijn de omstandigheden voor uw medicijnen niet altijd ideaal. Dat kan de kwaliteit beïnvloeden. Bewaar de middelen zoals voorgeschreven in de bijsluiter. Bewaart u ze thuis in de koelkast, dan kunt u ze op reis in een speciale koeltas vervoeren (verkrijgbaar bij uw apotheek). 

6

Geneesmiddelen die water bevatten, bederven het snelst. Denk aan drankjes, druppels, sprays en crèmes. Of een middel nog goed is, kunt u vaak niet zien of ruiken. Controleer voor gebruik dus altijd de houdbaarheid en gebruik het medicijn niet als het over de datum is. 

7

Gebruikt u het medicijn niet meer of is de houdbaarheid verstreken? Breng het naar de apotheek of een chemisch afvalpunt. Het wordt dan zo onschadelijk mogelijk verwerkt. Gooi medicijnen niet in de prullenbak en giet ze al helemaal niet door de gootsteen of het toilet, want dan komen de chemische stoffen in het milieu terecht. 

M.m.v. apotheker Floor van Steenis, Utrecht

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zaterdag 08 augustus 01:26 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 23.6 °C O 2 Min: 18 Max: 34
Evenementen