Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Livestream lezingen NHM Maastricht
donderdag 02 juli 14:00

Deze bijzondere periode vraagt om bijzondere gebeurtenissen. Aanstaande vrijdag hebben we voor het NHM Maastricht een primeur: een Facebook livestream met verschillende lezingen op het gebied van fossielen.

‘Wonderchicken’

Tot nog toe werden stukjes en beetjes van drie vogels gevonden in de kalkstenen (‘mergels’) van de Sint-Pietersberg en wijdere omgeving, alle behorend tot ‘primitieve’, visetende groepen die zelfs nog tandjes in hun bek hadden. Eerder dit jaar werden daaraan het schedeltje en andere skeletresten van een gemeenschappelijke voorouder van onze hoender- en eendachtigen toegevoegd. Het bleek een supervondst, al in het jaar 2000 gedaan door Maarten van Dinther uit Leiden, en nu luisterend naar de naam Asteriornis maastrichtensis. Of zoals het team onderzoekers van Cambridge hem liefkozend noemt: ‘Wonderchicken’.

Snuit van Carlo

Dylan Bastiaans, doctoraal student aan de Universiteit van Zürich (CH) gaat in op het onderzoek dat hij in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC+) en aan de Universiteit Utrecht heeft gedaan. Uit zijn onderzoek blijkt dat mosasauriër ‘Carlo’ door een andere mosasauriër in de kop gebeten is, maar dit heeft overleefd. Helaas traden (ongetwijfeld pijnlijke) infecties op die tot botverlies leidden en er mogelijk voor gezorgd hebben dat ‘Carlo’ niet meer fatsoenlijk kon vreten. Hoewel herstel hier en daar al had ingezet, is het dier alsnog aan zijn eind gekomen, mogelijk als ‘optelsom’ van die beet.

Ben je geïnteresseerd in deze prachtige wetenschappelijke verhalen, volg dan zeker de livestream via onze Facebookpagina.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zaterdag 08 augustus 19:29 Zwaar bewolkt Maastricht 34.2 °C N 3 Min: 18 Max: 34
Evenementen