Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Bureau Europa presenteert: Jo Coenen 40 jaar werken in Europa
vrijdag 03 juli 12:30

Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht pakt deze zomer flink uit met het 40-jarige oeuvre van bouwmeester Jo Coenen. De virtuoos is uitgenodigd om zijn inzichten van 40 jaar Europees werken te tonen.

Coenen neemt de bezoeker mee aan de hand van zijn praktijk in de wereld van de architectuur en legt een persoonlijk kijkglas op de praktijk van het ontwerpen, het ontwikkelen van visies voor steden en gebieden en het lesgeven aan nieuwe generaties. De tentoonstelling Jo Coenen, 40 jaar werken in Europa is te zien van zaterdag 4 juli tot en met zondag 4 oktober 2020 bij Bureau Europa, in Maastricht.

Deze expositie is uniek doordat het verhaal van een zeer rijk oeuvre zelf door de architect in een expositie wordt verteld. Daarbij toont het werk van Jo Coenen waarom architectuur de Moeder der Kunsten wordt genoemd. Meer dan bouwen zijn het visies op de samenleving, kennis van het verleden en de toekomst en liefde voor het vak dat op nieuwe generaties wordt doorgegeven.

Een expositie in vier lessen

Een intieme tijdslijn geeft een ruime en openhartige inkijk in het werk en leven van de meester: 40 jaar flitst voorbij in een indrukwekkende datatunnel. Na het Mensenleven, komt de bezoeker in de Leerzaal, waar de architectuur van Jo Coenen en zijn liefde voor het vak in unieke lessen worden samengevat. Een zeldzame blik op de inzichten van de bouwmeester, geschikt voor leek én vakbroeder. De Oeuvrezaal neemt de bezoeker mee op reis door de Europese werken met een scala aan schetsen, ontwerptekeningen, maquettes, notities, interviews, filmbeelden en meer: de architectuur van de toekomst komt hier tot leven.

Jo Coenen

Het iconische werk van Jo Coenen strekt zich uit van de realisatie van wijken als Céramique in Maastricht en in Utrecht het Leidsche Rijn Centrum, tot prominente openbare gebouwen als de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Vesteda Toren in Eindhoven en het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut (nu Het Nieuwe Instituut) in Rotterdam. Het omhelst zijn vele vernieuwende visies op ruimteontwikkeling, die hij met zijn veelbetekenende Rijksbouwmeesterschap en zijn leerstoelen in Nederland en Europa bewaarheid heeft kunnen maken. De beelden en verhalen die Coenen bij Bureau Europa verzamelt, tonen de complexiteit en rijkdom van het vak.

Academia: een dynamisch zomerprogramma

Parallel aan de tentoonstelling manifesteert Bureau Europa haar continue, vruchtvolle samenwerking met de educatie instellingen van Maastricht. Studenten van Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht krijgen in de zomer van 2020 bij Bureau Europa de gelegenheid om hun projecten, stageopdrachten, afstudeerpresentaties en expo’s te presenteren – van verhalende filmprojecties in onze ramen, provocatieve kunstinstallaties, verfrissende visies op Maastrichtse landschappen en een leuk, engagerend kinderprogramma. Inmiddels is al de filmprojectie Transition (16 juni t/m 3 juli) te zien van Hussein Al Khayat, filmmaker in hart en nieren, die met dit project afstudeert in Communicatie & Multimedia Design (Zuyd Hogeschool). Ook is er al de afstudeerexpo Speelvelden te zien (27 juni t/m 5 juli). Masterstudent Interior Architecture (Zuyd Hogeschool) Joost Corvers plaatst met deze expo de mens zelf als actieve speler op bijzondere wijze in twee Maastrichtse landschappen.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Jo Coenen

Het weer in Limburg
zaterdag 08 augustus 20:21 Zwaar bewolkt Maastricht 31.7 °C N 3 Min: 18 Max: 34
Evenementen