Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
CNME roept burgers op tot telling huismus en gierzwaluw
dinsdag 07 juli 12:00

Huismussen en gierzwaluwen zijn geliefde inwoners van Maastricht. Waar mensen wonen, voelen ook deze soorten zich thuis. Maar het gaat niet goed met onze stadsgenoten. Daarom doet de gemeente Maastricht via CNME een oproep aan alle inwoners van Maastricht op om hun waarnemingen van deze soorten door te geven.

De stad is bij uitstek een plaats waar mensen en vogels elkaar ontmoeten. Voor sommige vogelsoorten, zoals de huismus en de gierzwaluw, is de stad zelfs het belangrijkste leefgebied. Een stad als Maastricht is altijd in ontwikkeling. Denk aan de sloop van de flats aan de Groene Loper, renovatie in Limmel, nieuwbouw aan het Lindekruis en de trend van dakisolatie van oude gebouwen. Deze ontwikkelingen zijn vaak minder gunstig voor de vogels die er wonen want voor hun nestplekken zijn de huismus en gierzwaluw volledig afhankelijk van gebouwen.

Zie jij ze vliegen?

Onder deze titel gaat CNME in de maanden juli, augustus en september zo veel mogelijk Maastrichtenaren aansporen en enthousiasmeren om hun ogen open te houden voor de huismus en de gierzwaluw. Of belangrijker nog, om deze waarnemingen ook te melden via www.cnme.nl. Citizen science, ook wel burgerwetenschap genoemd, kan een goede signaalfunctie vervullen en een completer beeld geven van de verspreiding van deze soorten. Deze belangrijke gegevens helpen de gemeente Maastricht om deze soorten uiteindelijk beter te beschermen. Stadsecoloog Peter Alblas van CNME ‘We hopen dat mensen massaal mee gaan doen en zo meehelpen de biodiversiteit in de stad in stand te houden. Het zou prachtig zijn als mensen hun buren en familie enthousiast maken voor deze fascinerende vogels!

Aan deze actie is een fotowedstrijd verbonden. Mensen die een mooie foto van de huismus en gierzwaluw maken, kunnen deze inzenden naar CNME.

Zie www.cnme.nl voor meer informatie, leuke filmpjes en alles over deze publieksactie.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

huismus

gierzwaluw

Het weer in Limburg
donderdag 26 november 21:34 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 4.5 °C ZZW 1 Min: 7 Max: 9
Evenementen