Home > Gas en stroom goedkoper per 1 juli

Gas en stroom goedkoper per 1 juli

jul 28, 2020 | Maregio

Per 1 juli dalen de energietarieven voor Limburgers met een variabel energiecontract. Volgens Eneco, één van de drie grote energieleveranciers, zal het gaan om een besparing van 133 tot 164 euro op jaarbasis. Hierbij wordt uitgegaan van een verbruik van 1.200 kubieke meter gas en 2.800 kilowattuur stroom. Gemiddeld zal de energierekening per 1 juli met 6,6 procent dalen.

Oorzaak van dalende energieprijzen
Energieleverancier Oxxio rekent op een daling van 149 euro per huishouden, Vattenfall gaat uit van een daling van gemiddeld 112 euro. De gastarieven zijn gemiddeld met ruim één vijfde gedaald, wat betekent dat de gasprijzen weer terug zijn op het niveau van 2016. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen. Zo is de winter van eind 2019 en begin 2020 erg zacht geweest. Door de relatief warmere temperaturen, hebben huishoudens minder hoeven stoken. Ook de laatste paar maanden is het erg zonnig geweest, wat weer goed was voor de opwekking van groene energie. Daarnaast is er vanwege de economische gevolgen van de coronacrisis een stuk minder vraag naar energie geweest. Veel bedrijven zijn (voor een deel) gesloten en daarom zijn er een stuk minder auto’s op de weg. Ook de prijzenoorlog betreft olie tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen zijn gedaald.

 

Verschil vaste en variabele tarieven
Als consumenten een energiecontract afsluiten, dan kunnen zij kiezen tussen een energiecontract met vaste of variabele tarieven. Bij een vast energiecontract ligt de prijs voor de levering van gas en stroom gedurende de looptijd van je contract vast. Dit geldt alleen voor de kosten die naar de energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en de vaste leveringskosten. Een vast energiecontract heeft een bepaalde looptijd. Om die reden wordt dit ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Als mensen een contract met een variabel tarief hebben, dan kunnen de tarieven tussentijds verlaagd of verhoogd worden. Variabele energietarieven veranderen twee keer per jaar: op 1 juli en 1 januari. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een contract met een variabel tarief. Een variabel energiecontract wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd, aangezien er geen einddatum aan het energiecontract verbonden is.

 

Wat is voordeliger: vast of variabel?
Ondanks de dalende variabele tarieven, is het over het algemeen nog steeds het voordeligst om te kiezen voor een energiecontract met een vast tarief. Een eenjarig vast energiecontract is gemiddeld nog steeds ongeveer 50 euro goedkoper per jaar. Daarnaast krijgen nieuwe klanten vaak een welkomstkorting. Dit is een korting die energieleveranciers vaak aanbieden bij vaste contracten. Deze (eenmalige) korting loopt bij sommige energiecontracten op tot ruim 250 euro. Dat bedrag kan uiteraard een groot verschil maken op de energierekening. Uiteraard speelt het energieverbruik van de bewoners ook een grote rol bij de uiteindelijke besparing. Als mensen nu kiezen voor een vast energiecontract met een looptijd van drie jaar, dan profiteren zij de hele contractperiode van de lage energietarieven die er nu zijn.