Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Tijdelijke afsluiting natuurterrein Nazareth
vrijdag 31 juli 10:30

Tussen Mariënwaard, de A2 en Nazareth bezit de gemeente een terrein van ongeveer 4 à 5 hectare dat als natuurterrein wordt beheerd. Dit gebeurt door begrazing met Galloway runderen (hoornloze donkere koeien).

Het gebied heeft zich de afgelopen jaren als een waardevol divers natuurgebied ontwikkeld met bloemrijk grasland, ruigte en struwelen (begroeiingen van kruiden en struiken). In de afgelopen maanden zijn alle drie de aanwezige runderen gestorven. Ze zijn een aantal malen in het water beland of op een zij geraakt op een modderig stuk waarbij ze niet meer overeind kwamen of uit het water konden komen. Door de kou van het water verzwakten ze, waardoor de dierenarts deze dieren heeft moeten laten afmaken.

Tijdelijke afsluiting terrein

De betreffende dierenarts en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben geconcludeerd dat de dieren waarschijnlijk door een hond/honden achterna gezeten werden, want ze hadden bijtwonden. De inschatting is dat het hier gaat om één wandelaar die zijn/haar hond(en) laat losrennen in het natuurgebied, en de hond(en) niet in bedwang heeft. Het vermoeden is dat de runderen in paniek in het water zijn gerend, omdat ze dachten daar veilig te zijn. “Natuurlijk begrazen Maastricht”, de eigenaar van de runderen, heeft geen aangifte gedaan, aangezien bovenstaande een inschatting is en er verder geen bewijs is. De NVWA vindt de huidige situatie handhaven, waarbij risico op herhaling aanwezig is, niet verantwoord. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente heeft besloten het terrein tijdelijk vanaf 1 september af te sluiten voor publiek en vanaf dat moment andere Galloways te plaatsen aangezien deze begrazing noodzakelijk is voor de instandhouding van het natuurgebied.

Vervolg

Voor volgend jaar wordt gekeken hoe we het gebied weer toegankelijk kunnen maken voor wandelaars. Opties zijn het gebied afsluiten voor bezoekers met honden, het terrein opsplitsen of andere grazers in dit gebied plaatsen.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Galloway runderen

Het weer in Limburg
woensdag 30 september 03:57 Zwaar bewolkt Maastricht 14.1 °C ZZW 2 Min: 11 Max: 19
Evenementen