Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Verzoek tot eenmalige uitbreiding 60-dagennorm Vrijthof
dinsdag 08 september 08:30

In verband met een verzoek tot een eenmalige uitbreiding in 2021 van de 60 dagennorm op het Vrijthof wil men de leden van de gemeenteraad met het raadsvoorstel in de raadsvergadering van 6 oktober as. in de gelegenheid stellen om dit verzoek te beoordelen.

De 60-dagennorm is vastgesteld in het evenementenbeleid 2016-2020 en in de bijbehorende evenementenverordening. Het eenmalig uitbreiden van het aantal dagen is niet aan het college, maar is een bevoegdheid van de raad.

Het verzoek tot uitbreiding heeft te maken de aanmeldingen op het jaarprogramma evenementen voor het jaar 2021. Met Koningsdag (1) en de terugkerende evenementen zoals Kermis (10), Rieu (in 2021 20 concertdagen in plaats van 12), Preuvenemint (4) en Magisch Maastricht (36 dagen in plaats van 34) zien we een overschrijding van de 60-dagennorm op het Vrijthof. In totaal is er sprake van 71 dagen in 2021. Dit komt met name door Rieu die zich genoodzaakt ziet meer optredens te verzorgen om zo de economische schade als gevolg van de coronacrisis voor zijn bedrijf te beperken.

Het lopende jaar heeft in het teken gestaan van COVID-19. Wat de nabije toekomst brengt, is onzeker. Door de noodmaatregelen van de overheid heeft dit geleid tot het afgelasten van het overgrote gedeelte van de evenementen. Hierdoor hebben evenementenorganisatoren veel verlies geleden en geen gelijkwaardig alternatief gehad en heeft dit ook zijn nadelige economische uitwerking gehad op andere sectoren, zoals de horeca en de retail.

De economische impact hiervan is zeer voelbaar en enorm voor de organisatoren van evenementen en voor de stad. Niet alleen organisatoren hebben het moeilijk, maar ook vanwege de effecten op de werkgelegenheid in de retail, de horeca en toeleveranciers is het wenselijk om eenmalig meer activiteiten en evenementen te organiseren in 2021. Hiermee behouden we banen in de stad, stellen we ondernemers in staat te herstellen en financieel gezonde bedrijven te voeren, wat leegstand voorkomt,

De veiligheid en gezondheid van onze bewoners staat voorop en blijft voorop staan. Daarom kunnen evenementen, en ook dus de uitbreiding daarvan, alleen doorgaan als de coronamaatregelen daar ruimte voor geven. Daarin volgt de gemeente, zoals ook nu het geval is, de adviezen van Rijk en Veiligheidsregio. Bieden die geen ruimte voor evenementen, dan gaan ze uiteraard niet door.

De gezondheidsrisico’s kwamen ook naar voren bij een overleg met een vertegenwoordiging van binnenstadbewoners en omwonenden en ondernemers. De bewoners gaven aan de risico’s te groot te vinden, zeker met de drukte die de evenementen met zich meebrengen. Ondernemers pleitten juist wel voor een uitbreiding, om hun economische schade enigszins goed te kunnen maken.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

andre rieu

Vrijthof Maastricht

Het weer in Limburg
zondag 27 september 09:41 Zwaar bewolkt Maastricht 11.5 °C NO 3 Min: 12 Max: 18
Evenementen