Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Gemeente Maastricht stelt regeling open voor meer groen in je tuin
vrijdag 11 september 14:00

Inwoners van de gemeente Maastricht kunnen vanaf maandag 14 september met 75% korting planten, bomen, heesters, besdragende struiken, nestkasten en insectenhotels aanschaffen en zo een bijdrage leveren aan de verhoging van de biodiversiteit in de gemeente.

Deze groene verbinding richting de openbare ruimte draagt bij aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier.

Door klimaatveranderingen krijgt de natuur een flinke klap te verwerken. Langdurige droogte, hitte en wateroverlast. Door eenvoudige aanpassingen in onze eigen tuinen worden extreme pieken in watertekorten, maar ook wateroverschotten afgevlakt en creëren we meer schaduw.

Regenwater

Door tegels of grind in voor- en achtertuin te vervangen door gras, planten of bomen neemt de ondergrond het regenwater beter en sneller op. De kans op wateroverlast neemt hierdoor af. Door het regenwater van het riool af te koppelen wordt water afgevoerd naar een plek in de tuin, een regenton of een ander alternatief. Het opgeslagen water kan vervolgens gebruikt worden om in droge zomerse perioden planten te bewateren. Niet alleen goed voor het klimaat, ook voor de portemonnee.

Hitte

Bestrating reageert op weersveranderingen. Tegels en grind houden de temperatuur vast en geven daardoor, zelfs nadat de zon onder is, warmte af. Hierdoor blijft warmte langer in en rondom huis hangen. Door te vergroenen blijft je huis koeler.

Vergroenen

Wil jij jouw tuin vergroenen en daarmee gelijk de vlinders, bijen, egels en vogels een handje helpen? Dan is dit het moment om het te doen. De gemeente Maastricht stelt samen met stichting IKL een regeling open om tuinen groener en bloemrijker te maken. Inwoners van de gemeente Maastricht krijgen vaste planten, bomen, heesters, besdragende struiken, maar ook nestkasten voor huismus, koolmees, pimpelmees of egel en insectenhotels aangeboden met 75% korting. Er geldt een maximum budget van € 250 per deelnemer. Daarnaast ontvangen de eerste 50 deelnemers een gratis regenton en maak je kans op het terugverdienen van je eigen bijdrage, door een voor- en nafoto te sturen van de vergroening. De tien mooiste tuinen krijgen hun eigen bijdrage terug. Kijk snel op www.ikl-limburg.nl/meer-groen-in-je-tuin-maastricht. De regeling staat open tot 12 oktober.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Stichting IKL

Biodiversiteit

Het weer in Limburg
woensdag 23 september 07:17 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 11.7 °C ZZW 3 Min: 12 Max: 21
Evenementen