Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Wat de umc's van Nederland doen voor het leven van morgen
maandag 14 september 10:30

Binnen no-time een database met gegevens van coronapatiënten optuigen. Studenten geneeskunde en verpleegkunde leren hoe ze moeten denken én werken als een team. Erfelijke hartziektes opsporen voor families. Zorgen dat de gezondheid van de volgende generatie nog beter is dan die van vandaag.

Het zijn een paar voorbeelden van wat de universitair medische centra (umc's) van Nederland doen voor onze toekomstige gezondheidszorg. Belangrijk werk waar niet iedereen weet van heeft. Om die reden lanceren we www.voorhetlevenvanmorgen.nl. Een website met bijzondere cases en mooie verhalen over het werk van de umc's. Over onze professionals van vandaag die werken aan de zorg voor morgen.

Onderzoek, onderwijs en zorg

In de umc's van Nederland werken ruim 70.000 professionals samen aan de zorg en gezondheid van morgen. Medisch specialisten behandelen patiënten met complexe aandoeningen. Verpleegkundigen krijgen bij de umc's hun (vervolg)opleiding. Studenten worden in samenwerking met de universiteiten opgeleid tot de dokters van morgen. Wetenschappers zorgen met hun onderzoek dat patiënten steeds beter kunnen worden behandeld en ziekten kunnen worden voorkomen, zoals in de strijd tegen het coronavirus. Het beste wat we een patiënt vandaag kunnen bieden, kan morgen nog beter. Dat is wat ons drijft. We zorgen, onderzoeken en leren.

Landelijke aanpak COVID-19

"Neem COVID-19", zegt Margriet Schneider, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de koepel waarin de umc's zijn verenigd. "Vanaf de eerste alarmerende berichten over dit onbekende virus hebben wij als umc's onze wetenschappelijke kennis en inzichten gebundeld. Hoe we samenwerken op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs willen we graag delen met de buitenwereld. Er is veel waardering voor de umc's en voor onze medewerkers, maar mensen weten vaak niet wat deze 'grote ziekenhuizen' doen. Vandaar dat we zo blij zijn met dit online platform. Met verhalen uit de praktijk kunnen we de gezamenlijke, landelijke aanpak van bijvoorbeeld COVID-19 nog beter zichtbaar maken voor een groot publiek."

Verhalen uit de praktijk

Verspreid over Nederland spelen de umc's een belangrijke rol in hun eigen regio. "We maken samen met de onze collega-ziekenhuizen afspraken over acute zorg, over hoe een patiënt de beste zorg krijgt op de beste plaats, over onderwijs en opleiding van een nieuwe lichting professionals, over het verspreiden van kennis, en we zoeken hoe we op een zinvolle en veilige manier gegevens kunnen uitwisselen met andere ziekenhuizen en zorgverleners", licht Marja van Dieijen (bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+) toe. "Dankzij deze campagne wordt het werk van de gezamenlijke umc's nog zichtbaarder ."

Lees deze verhalen en ontdek wat de umc's nog meer doen op www.voorhetlevenvanmorgen.nl. De thema's van de campagne zijn in overeenstemming met de afspraken die de umc's met de minister van VWS hebben gemaakt. 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zaterdag 24 oktober 11:19 Zwaar bewolkt Maastricht 13.0 °C ZZW 4 Min: 10 Max: 15
Evenementen