Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Amrâth Grand Hotel de l’Empereur
maandag 28 september 14:00

In ere herstelde gevel maakt Amrâth Grand Hotel de l’Empereur weer stralend middelpunt van Stationsplein Maastricht.

Het hotel, ook wel bekend als “La Grande Dame”, ondergaat momenteel een gevelrestauratie en -renovatie. Het imposante gebouw met monumentale status, direct tegenover het Centraal Station gelegen, vormt een belangrijk onderdeel van de dynamische entree van de stad, die bekend staat om haar bourgondische gastvrijheid, cultuur en pittoreske straatjes. De gevel trekt direct de aandacht die het in eclectische stijl gebouwde monument verdient. Het exterieur van het hotel vormt een belangrijk onderdeel van de structurele en visuele architectonische gaafheid van het straatbeeld. In architectonisch opzicht wordt het pand als zeldzaam beschouwd.

Gevelrestauratie- en renovatie

De restauratie concentreert zich op herstel en behoud van de originele details zoals de ornamenten en het sierwerk in de gevel, die zorgen voor de unieke uitstraling van het Rijksmonument. De renovatie van de gevel en het dak omvat het herstel van houtwerk, dakranden en lijsten en het vervangen van het zinkwerk door Stevacon Bouw uit Wessem. Zij waren tevens verantwoordelijk voor de uitbreiding van het hotel in de periode van 2002 tot en met 2006. Het mergelsteen wordt op aangetaste plekken gerestaureerd door de firma Kleijnen uit Sibbe. Zij hebben een eigen groeve, waaruit de mergelsteen wordt gewonnen. Palet uit Genemuiden draagt zorg voor het schilderwerk dat wordt teruggebracht naar het historische kleurenpalet. Hierdoor wordt de gevel weer in originele staat gebracht, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een vernieuwde bescherming van het monument. Eerder in 2004 werd de gevel al volledig gereinigd aan de hand van een speciale lasertechniek. Met behulp van een sterk geconcentreerde laser die op de gevel wordt gericht, wordt het oppervlak zeer heet waardoor de vervuiling in de lucht oplost. Deze methode van reiniging brengt geen schade toe aan het oppervlak en is daarom zeer geschikt voor kwetsbare ondergronden. Het totale project zal zo’n twee maanden in beslag nemen en zal naar verwachting begin november worden opgeleverd. De gevel krijgt hiermee haar historisch aanzien en grandeur weer terug en is voor langere periode weer bestand tegen invloeden van buitenaf.

Geschiedenis

De hoekkavel op de kruising van de Stationsstraat en Parallelweg kwam in 1901 in het bezit van Ernest Bosch, eigenaar van de Wyckse Stoombierbrouwerij De Keyzer. Hij kreeg toestemming om op deze plek een “Grande Hotel” te bouwen en gaf het de naam Grand Hotel de l’Empereur, verwijzend naar de Franse vertaling van zijn Keyzerbier. De ontwerpopdracht voor het hotel werd gegeven aan de Rotterdamse architect Jacobus van Gils. Hij tekende het hotel in de voor die tijd gangbare Art Nouveau of Jugendstil stijl. De bouw vond plaats van 1901 tot 1903, maar het hotel kon in 1902 al haar eerste gasten ontvangen. Brouwerij de Keyzer was eigenaar maar exploiteerde het pand niet zelf. In 1938 werd het hotel verkocht aan de familie Beyersbergen die tot de jaren ’90 eigenaar bleef, alvorens de familie Van Eijl van Amrâth Hôtels het hotel in 1997 aankocht.

Groei van “La Grande Dame”

Het originele hotel werd gebouwd met 40 kamers. In de jaren ‘80 vond de eerste uitbreiding van het hotel aan de Parallelweg plaats, er werden 40 kamers toegevoegd. Van 2002 tot en met 2006 werd het gehele hotel gerenoveerd en verder uitgebreid van 80 naar 150 kamers. Tevens werden vergaderfaciliteiten, onder de naam “Les Grands Salons de Congrès & Fêtes”, geopend; net als de ondergrondse parkeergarage en de hoteltuin en kantoorruimtes aan de achterzijde van het hotel gelegen. In 2016 en 2018 werden respectievelijk het interieur van de hotelkamers in het originele gedeelte en het restaurant geheel vernieuwd.

Het verhaal in de gevel

Het statige pand springt direct in het oog door de gouden keizerskroon die op de top van het dak parmantig het straatbeeld siert; het is de kroon die de naam van het monument eer aan doet. Niet alleen de kroon maar ook de geveldecoraties vertellen het verhaal van het “Grand Hotel” in den beginne. De gezelligheid van het bourgondische Maastrichtse leven werd niet alleen van binnen zo ervaren maar is ook zichtbaar op de gevel in beeld gebracht.  Zo zijn er in de gevelbekleding, die als het ware de balkons dragen, gebeeldhouwde hoofden van de vroegere obers en staf te zien. Ook “Adriaan” de hotelkater die na trouwe dienst rust op de receptiebalie draagt bij aan het vermaak van de aanschouwing van deze bijzondere gevel. Sint Servaes als beschermheilige en de Stadsengel van Maastricht met vijfpuntige ster waken respectievelijk op de hoeken van de Parallelweg en de Stationsstraat. Een sierlijke salamander maakt zelfs de regenpijp tot mooiste in haar soort!

Gevel- en dakconstructie

Het originele gebouw wordt gedekt door een afgeplat mansardedak met leien in Maasdekking tot het hoogste punt opgelegd tegen de hoektoren met koepeldak. De hoektoren is versierd met gebeeldhouwde koppen en reliëfs. De vensterboog heeft twaalf boogjes waarboven mozaïeken zijn aangebracht die provinciewapens vertegenwoordigen. De geornamenteerde zandstenen consoles zijn voorzien van bakgoten. Het pand rust op een fundering van Naamse hardsteen en is tot en met de tweede verdieping opgetrokken in geelachtig grijze Maassteen. De buitenmuren hierboven zijn van Sibber mergel. De gevel wordt verder opgesierd met rondboogvormige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten, smeedijzeren balkon balustrades en rijk gedetailleerde sculptuurdecoraties. Bijzonder zijn ook de puntgeveltjes met tegeltableaus die worden geflankeerd door hardstenen leeuwen op de zuiltjes.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Amrath Hotels

Het weer in Limburg
maandag 26 oktober 07:55 Zwaar bewolkt Maastricht 9.3 °C ZZW 3 Min: 8 Max: 13
Evenementen