Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Uitreiking European Cartoon Award 2020 op 1 oktober
woensdag 30 september 14:00

Studio Europa Maastricht en de European Press Prize reiken op 1 oktober 2020 de European Cartoon Award (ECA) uit. Met honderden professionele deelnemers en een cheque van 10.000 euro is de ECA één van de belangrijkste cartoonprijzen van Europa. De winnaar wordt die dag bekendgemaakt via de websites www.maastrichteurope.nl en www.europeanpressprize.com.

The New York Times

De European Cartoon Award is een nieuwe prijs voor de beste Europese cartoon van de 47 landen van de Raad van Europa. De prijs is in het leven geroepen om cartoonisten een hart onder de riem te steken. In tijden van maatschappelijk polarisatie worden de tenen langer en de lontjes korter. Met name cartoonisten krijgen in toenemende mate te maken met weerstand, agressie, soms zelfs al of niet verheelde censuur. Een nieuw dieptepunt in deze ontwikkeling werd bereikt in juli vorig jaar. Toen besloot The New York Times om geen politieke cartoons meer te plaatsen, nadat een controversiële bijdrage van de Portugese cartoonist António Moreira Antunes de nodige verontwaardiging opriep.

Studio Europa Maastricht en The European Press Prize vinden het belangrijk dat cartoonisten hun werk blijven doen. We beschouwen cartoons als een onmisbaar onderdeel van het publieke debat. In de universele taal van het beeld overstijgen ze grenzen en leggen ze vaak eloquenter dan woorden de vinger op de zere plek. Wars van conventies, uitdagend, creatief en speels zijn cartoons het waarmerk van de open Europese samenleving.

Shortlist en expositie

We ontvingen meer dan 300 inzendingen van cartoonisten uit 30 Europese landen. De cartoons verschenen tussen 1 januari en 31 december 2019 in grote Europese kwaliteitskranten en op online platforms. Een jury, bestaande uit journalist Janet H. Anderson, cartoonist Ramsés Morales en editor Simone Berghuys, selecteerde vervolgens de 16 beste inzendingen voor de shortlist.

De shortlist is te zien op onze websites en zal vanaf oktober als expositie door Europa reizen. Op die manier kunnen we de cartoonisten en hun creatieve werk bij een breed publiek onder de aandacht brengen, ook in tijden van corona. De expositie start in Maastricht:

Van 26 oktober tot 23 november 2020 zijn de cartoons te bekijken op Mosae Forum;

Van 23 november tot 21 december 2020 op Plein 1992.

Over Studio Europa Maastricht

Studio Europa Maastricht is een centrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. We zijn in 2018 gestart op initiatief van de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en Maastricht University. Met onze brede expertise en rijke activiteitenprogramma stimuleren we het publieke debat en bieden we een ontmoetingsplaats voor kennis- en visieontwikkeling. We zoeken naar de beste antwoorden op de Europese uitdagingen van vandaag. Dat doen we samen met wetenschappers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, beleidsmakers, journalisten, cartoonisten, studenten, scholen en iedere andere geïnteresseerde.

Over European Press Prize

European Press Prize heeft als missie om kwaliteitsjournalistiek in Europa aan te moedigen en te waarborgen. Zeker in tijden waarin de kwaliteit en persvrijheid onder druk staan. European Press Prize is opgericht door: Democracy & Media Foundation en de Veronica Foundation in Amsterdam, de Jyllands- Posten en Politiken foundations in Copenhagen; de Guardian Foundation en Thomson Reuters Foundation in London; en de Media Development Investment Fund, in Praag en New York. 

Bekijk de teaser hier: https://youtu.be/pX7tJqLaRSE.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zondag 25 oktober 12:08 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 12.2 °C ZZW 4 Min: 12 Max: 14
Evenementen