Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Inzameling en verwerking Oud papier en Karton
dinsdag 03 november 08:30

Gemeente Maastricht is bezig met de aanpassing van de inworpopeningen van onze ondergrondse papiercontainers op de milieuperrons in de stad, dit om de kwaliteit van het oud papier en karton te waarborgen.

Naast begrip is hierover ook enige verontwaardiging bij onze inwoners. We leggen u graag uit wat er aan de hand is en wat we met de aanpassing van de inworpopeningen van de ondergrondse papiercontainers willen bereiken.

Wat is er aan de hand?

Het ingezamelde oud papier en karton op de milieuperrons is ernstig vervuild. Naast oud papier en karton wordt in deze ondergrondse containers ook veel ander afval: plastics, nat gft/e, restafval en zelfs bouwafval (zoals laminaat) gegooid. Er is sprake van meer dan 15% vervuiling, terwijl dit slechts maximaal 2,5% mag zijn. De mate van vervuiling is zo groot dat het oud papier en karton extra bewerkt moet worden. Daarmee is ons oud papier en karton geen schone recyclebare en waardevolle grondstof meer, maar een verontreinigde nauwelijks te verwerken en dure afvalstroom.

Dit is niet goed voor het milieu. Er is sprake van minder recycling en meer bewerkingen. Ook financieel gezien heeft deze ernstige verontreiniging consequenties. De minderopbrengst bedraagt namelijk zo’n € 180.000,- op jaarbasis.

Aanpassing inworpopening

De gemeente heeft lange tijd haar inwoners het goede gedrag willen laten aanmeten door veel en vaak te communiceren wat er in de ondergrondse papiercontainers mag en niet mag. Dit heeft echter te weinig resultaat opgeleverd. Daarom is men overgegaan tot een aanpassing van de inworpopening om te voorkomen dat ander (rest)afval, dan papier en karton in de ondergrondse container kan geraken. In de voorfase is deze aanpassing afgelopen maanden op een vijftal locaties beproefd en deze bleek succesvol. De kwaliteit van het ingezamelde oud papier en karton op de milieuperrons nam in ieder geval aanmerkelijk toe. Na een korte gewenningsperiode, waarbij af en toe sprake was van bijgeplaatst oud papier en karton, raken steeds meer inwoners gewend aan de smallere inworpopening. Inwoners houden hiermee rekening of geven hun oud papier aan de inzamelende verenigingen mee. De alternatieve huis-aan-huisinzameling papierinzameling en de kosteloze papierinzameling op de milieuparken zijn immers onveranderd gebleven.

Wat willen we bereiken?

De gemeente zou graag zien dat de kwaliteit van het ingezamelde oud papier en karton op de milieuperrons dezelfde kwaliteit heeft als het ingezamelde oud papier en karton die we via de verenigingen huis aan-huis én op de gemeentelijke milieuparken ophalen. Alleen met die kwaliteit, zonder vervuiling van plastics, nat gft/e, restafval en zelfs bouwafval, is er sprake van een schone recyclebare en waardevolle grondstof. Met de aanpassing van de inworpopeningen en een parallelle communicatie hierbij denken we dit realiseren, zodat ons papier niet meer extra bewerkt behoeft te worden. Men realiseert zich dat de aangepaste inworpopening een kleine extra inspanning van de gebruiker vraagt. Maar het resultaat is wel dat de inhoud van de ondergrondse papiercontainer vrij van restafval blijft zodat ons oud papier en karton in het vervolg weer goed gerecycled en tegen meeropbrengst vermarkt kan worden.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

milieuperron

Het weer in Limburg
dinsdag 24 november 16:14 Zwaar bewolkt Maastricht 9.4 °C Z 2 Min: 3 Max: 9
Evenementen