Dat blijkt uit een van lokale afdelingen van KHN, dat in handen van L1 is. De Limburgse afdelingen lijken zich aan te sluiten bij de horeca-opstand tegen de coronamaatregelen.
“Jammer dat dit is uitgelekt maar ik sta er wel achter”, zegt Gijs Schapendonk. Hij is voorman van de de KHN-afdeling in Venray. Hij benadrukt dat het om een concept persbericht gaat: “De landelijke afdeling van KHN heeft dit nog niet onderschreven.” Schapendonk verwacht niet dat er nog veel zal veranderen aan de inhoud. “Wij moeten nu een vuist maken. Voor ondernemers is het nu paniekvoetbal. We kunnen geen kant op.”
Ook in Midden-Limburg is er steun voor een geforceerde opening van horecazaken. “Het enige wat dat kan tegenhouden is honderd procent compensatie door de overheid of een duidelijke datum wanneer we dan wel open mogen”, vertelt Wim Cox, bestuurslid van de afdeling in Roermond. “Wij hebben weinig meer te verliezen”, aldus Cox.
Voorzitter Michel Schlicher runt restaurant Mr. Sammi in Roermond. “Of ik daadwerkelijk mijn zaak open op 12 januari vind ik nu moeilijk te zeggen. In ieder geval lukt het nu gezamenlijk druk te zetten op het kabinet.”
In het persbericht staat dat de horeca ook na 12 januari open wil blijven. ‘Uiteraard met strikte inachtneming van het reeds bekende en ingediende protocol van KHN’, zo valt er te lezen. Het bericht zou pas woensdag gepubliceerd worden, maar is uitgelekt. De opstandige afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zeggen in het persbericht geen vertrouwen meer te hebben in minister Hugo de Jonge. De minister deed eerder deze week een uitspraak dat de lockdown voor de horeca langer gaat duren dan half januari.
En hiermee is volgens de horeca een grens overschreden. Veel ondernemers redden het niet meer en staan op het punt ’te verzuipen’. De branche wil ondanks de opstand duidelijk maken dat gezondheid op één staat en schrijft ‘diep respect te hebben voor alle zorgmedewerkers van Nederland’.
Volgens KHN heeft de horeca er na de eerste lockdown alles aan gedaan om de gezondheid en veiligheid van de gasten te garanderen. Volgens de branche is dat ook bevestigd door cijfers van het RIVM. Verder wordt de gebrekkige samenwerking met de landelijke overheid gehekeld in het bericht. Die is ‘nihil’ geweest. Gemeentes hebben ‘over het algemeen wel hun best gedaan om ondernemers te steunen’.
Een landelijke woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland zegt begrip te hebben voor de inhoud van de tekst, maar zegt dat het niet de lijn is van de branchevereniging. “Maar ik hoef u niet uit te leggen dat de nood hoog is onder onze leden. Ondanks dat willen wij constructief zijn en in samenspraak blijven met de overheid.”
Premier Mark Rutte heeft vrijdag ook gereageerd op de horeca-opstand. “De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat”, zei Rutte tijdens het wekelijkse persmoment. “‘We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft. Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken.” Op de vraag wat het het kabinet gaat doen wanneer de branche toch opengaat, gaat hij nu nog niet in. “Daar kan ik nog niets over zeggen, ik heb de berichten ook niet gezien. In algemene zin is het niet mogelijk om je niet aan de regels te houden.”
Het uitgelekte persbericht is te lezen.
Bron: 1Limburg Nieuws