Home > Veel boeren in Limburg hebben nog geen opvolger klaarstaan

Veel boeren in Limburg hebben nog geen opvolger klaarstaan

jan 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

De vraag wie bedrijfsopvolger kan worden, speelt in veel landbouwbedrijven. Want in 1211 van de 1841 agrarische bedrijven in Limburg staat nog geen opvolger klaar. Dat komt neer op 65,7 procent.

Landelijk gezien heeft bijna zes op de tien boeren van 55 jaar of ouder geen opvolger klaarstaan. Dit speelt met name bij de kleinere landbouwbedrijven, meldt het CBS. In 27.000 van de 52.000 agrarische bedrijven in Nederland staat iemand aan het hoofd die 55 jaar of ouder is.

Bij grote landbouwbedrijven staat de opvolger vaak wel klaar als het bedrijfshoofd tegen de pensioenleeftijd is, in 70 procent van de gevallen. Bij middelgrote bedrijven is dat 50 procent en bij kleine en hele kleine bedrijven is het nog minder.

Melkveebedrijven hebben relatief het vaakst al een opvolger klaarstaan, gevolgd door geitenhouderijen. De animo om het roer in een schapenbedrijf over te nemen is gering.

Bron: 1Limburg Nieuws