Home > Virusvariant in Geleen baart Maaslandregio zorgen

Virusvariant in Geleen baart Maaslandregio zorgen

jan 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“De vraag is niet óf de Britse variant de grens oversteekt, maar wanneer”, zegt burgemeester Jo Brouns van Kinrooi die sinds 2019 ook Vlaams parlementslid is. De Britse coronavariant is bij drie Geleners vastgesteld.

:

Brouns wil dat de scholen in de Maaslandregio, van Kinrooi (bij Stramproy) tot Lanaken (bij Maastricht), op korte termijn over voldoende mankracht beschikken om coronasneltesten af te kunnen nemen. Hij heeft daar vragen over gesteld aan de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts.

“De sneltesten voor scholen zijn er, maar met de Britse variant die aan de deur klopt is het belangrijk dat we razendsnel hele scholen kunnen testen, zodra dat virus er blijkt rond te waren. Dat vergt capaciteit.” Omdat duizenden Nederlandse kinderen hun onderwijs in de Maaslandregio volgen, kan Brouns zich goed voorstellen dat de Britse virusvariant via die weg de regio bereikt. “Daar moeten we dus op voorbereid zijn.” Om vervolgens de verspreiding van de Britse variant tegen te gaan, wil Brouns in een snel tempo op scholen kunnen testen.

Wat de burgervader betreft is het 1 voor 12. “Je voelt de virusdruk hier aan de grens.” Het sluiten van de grens met Nederland is wat hem betreft geen optie. “We zijn één Limburg, dat heb ik tijdens deze coronacrisis wel geleerd. Het laatste wat ik wil, is dat de grenzen dicht gaan. Ook al zijn er virologen die daar op dit moment wel voor pleiten.” Brouns roept op om contacten tot een minimum te beperken en alleen voor noodzakelijk verkeer de grens over te steken. “Zoals werk en school, bijvoorbeeld.”

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar krijgen nog fysiek onderwijs in het schoolgebouw, vertelt Brouns. In de leeftijd van 15 tot 18 jaar combineren scholieren online onderwijs met fysieke lessen. “De ene week online, de andere week op school.” Alleen al in Maaseik zitten 1250 Nederlandse jongeren op school, weet Brouns. “En in het gehele Maasland werken ook nog zo’n 8000 Nederlanders”, voegt hij toe. “Let wel: ik ben daar heel blij mee, maar we moeten goed voorbereid zijn op een eventuele uitbraak van de Britse virusvariant.”

Wat het niet noodzakelijke grensverkeer betreft is Brouns tevreden. “Ik het gevoel dat men zich daar goed aan houdt.” Hij baseert dat gevoel op een bezorgd telefoontje van een drankenhandelaar in Molenbeersel. “Die vertelde me amper nog Nederlandse klanten te zien.”

Bron: 1Limburg Nieuws