Home > LIVE: ‘Geef ouders recht op betaald coronaverlof’

LIVE: ‘Geef ouders recht op betaald coronaverlof’

jan 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 13 januari:

Nu de Britse variant van het coronavirus is opgedoken in Geleen, nemen de zorgen over die virusvariant toe in de Belgische Maaslandregio. “De vraag is niet óf de Britse variant de grens oversteekt, maar wanneer”, zegt burgemeester Jo Brouns van Kinrooi die sinds 2019 ook Vlaams parlementslid is. De Britse coronavariant is bij drie Geleners vastgesteld.

Brouns wil dat de scholen in de Maaslandregio, van Kinrooi (bij Stramproy) tot Lanaken (bij Maastricht), op korte termijn over voldoende mankracht beschikken om coronasneltesten af te kunnen nemen. Hij heeft daar vragen over gesteld aan de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts.

Het kabinet start vanaf volgende week met een proef voor sneltesten op het mbo, hbo en de universiteit. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De pilot begint in Groningen op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool en het Noorderpoort College. Het eerste deel van de pilot wordt gehouden onder honderd studenten van de RUG, die een sneltest krijgen voordat ze aan een tentamen beginnen. “We beginnen stap voor stap”, aldus Van Engelshoven. Het is nog niet bekend wanneer sneltesten ook op andere onderwijsinstellingen beschikbaar zijn.

In financieel opzicht zullen de meeste amateurvoetbalclubs het nog wel een tijdje redden, maar de vrees voor ledenverlies wordt steeds groter. Al sinds oktober liggen alle competities voor amateurs stil. “En dat gaat steeds meer pijn doen”, zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenvereniging Amateurvoetbalverenigingen (BAV) waarbij zo’n 1600 clubs zijn aangesloten. “Financieel redden de clubs het misschien nog wel. Maar het wordt steeds moeilijker om binding te houden met je leden.”

Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. “Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Kuipers praat de Kamerleden bij over de recente ontwikkelingen met het virus, maar zegt geen prognose te kunnen doen over de komende tijd vanwege de onvoorspelbaarheid van de Britse mutatie. Die is niet schadelijker dan het huidige virus maar wel een stuk besmettelijker. “Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg”. De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

De mutatie is ook in Nederland opgedoken. Daar wordt nu extra onderzoek naar gedaan door grootschalige testen, onder meer in Lansingerland.

Kuipers zei verder dat het tempo van de vaccinaties wat hem betreft omhoog moet. “We moeten zo snel mogelijk vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen. Er moet versnelling op komen”, aldus de LNAZ-voorzitter. Door de Europese goedkeuring van het Moderna-vaccin heeft Nederland nu twee middelen ter beschikking tegen Covid-19. Voor de kerst keurde de Europese Commissie al een eerste coronavaccin goed, van BioNTech-Pfizer.

Volgende week worden 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat verwacht minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Het vaccineren gebeurt bij twaalf verschillende instellingen vanaf 18 januari, dat is twee weken eerder dan voorzien. Ze krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op 25 januari begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend.

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag gekeken naar de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Dat is minder dan de toespraak van Mark Rutte op 14 december waarin hij de nieuwe lockdown aankondigde (8,4 miljoen), maar meer dan de laatste reguliere persconferentie een week daarvoor(5,5 miljoen).

De extra nieuwsuitzending van NPO 1 werd zoals altijd het meest bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ruim 4,5 miljoen mensen schakelden in voor de uitzending waarin Rutte en De Jonge vertelden dat de lockdown drie weken langer zal duren. Bijna 1,5 miljoen mensen keken via RTL 4 en via SBS6 volgden nog eens een half miljoen mensen de laatste ontwikkelingen.

De meest bekeken coronapersconferentie was eind april vorig jaar op televisie. Toen keken 7,8 miljoen mensen.

Ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren, moeten betaald coronaverlof kunnen opnemen. Dat voorkomt stress en ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Ook haalt het de druk af van de reeds overvraagde noodopvang. Met dit voorstel komt GroenLinks woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het combineren van een baan met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijk opgave, stelt GroenLinks. Zij halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten.

“De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren en kunnen nergens terecht voor ondersteuning”, zegt Jesse Klaver. “Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het is tijd dat daar oog voor is. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf.”

Regeringen moeten alles op alles zetten om scholen open te houden of prioriteit geven aan de heropening van scholen. Dat is de oproep van UNICEF aan regeringen waaronder die in Nederland. “Ook in Nederland is niet de vraag of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven”, aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

De impact van schoolsluitingen op kinderen is volgens UNICEF onverminderd groot. Te veel landen hebben ervoor gekozen om scholen gesloten te houden; sommige scholen zijn al bijna een jaar dicht. Het aantal kinderen dat niet naar school gaat, zal dan ook met 24 miljoen kinderen toenemen. “We hebben zo lang gevochten om steeds meer kinderen de mogelijkheid tot onderwijs te bieden, door schoolsluitingen teren we jaren aan geboekte vooruitgang in”, zegt Laszlo.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdagochtend 19.600 nieuwe besmettingen.

Dinsdag meldde het RKI nog maar 12.802 nieuwe besmettingen, waarmee het aantal nieuwe gevallen stabiel bleef ten opzichte van maandag. In totaal is het longvirus in Duitsland nu bij 1.953.426 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 1060 personen in de Bondsrepubliek aan de gevolgen van Covid-19. Dat brengt het totale dodental in Duitsland naar 42.637.

Het verlengen van de lockdown is “pijnlijk maar onvermijdelijk”. Volgens directielid Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) zorgen de overheidsmaatregelen op de korte termijn wel voor veel schade aan de economie, maar te snel beginnen met het afbouwen van de lockdown zou uiteindelijk nog veel schadelijker zijn.

“De economische crisis heeft zijn oorzaak in de pandemie. De enige manier om uit deze crisis te komen is daarom de pandemie te beëindigen”, benadrukt Sleijpen, die bij de centrale bank verantwoordelijk is voor economisch beleid en onderzoek.

Als Nederland te snel zou stoppen met de strenge coronamaatregelen, bestaat in de ogen van de DNB-directeur het risico dat het virus zich straks toch weer ietsje sterker gaat verspreiden. En dan zou er later mogelijk weer een nieuwe lockdown nodig zijn.

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019. Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden liepen mensen veel minder vertraging op. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht.

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft, stelt het Nederlandse bedrijf. Daarvoor is een “gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag” nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij “verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen”. Volgens TomTom hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid “waardoor miljarden euro’s worden bespaard”.

Bron: 1Limburg Nieuws