Home > ‘Carnaval komt te vroeg, Rieu mag hopen’

‘Carnaval komt te vroeg, Rieu mag hopen’

jan 13, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De voorjaarsvakantie in Limburg loopt van 13 tot 21 februari. Bonten adviseert om rekening te houden met de huidige maatregelen tot het einde van die carnavalsvakantie. “Dan valt het ook niet tegen”. Bonten deed zijn uitspraken in het programma .

De arts-microbioloog uit Weert adviseerde het kabinet afgelopen week om de huidige lockdown te verlengen. De huiver voor een snellere verspreiding van de Britse variant van het virus heerst ook vandaag nog. “Dat blijven we onderzoeken. Als het meevalt in de verspreiding van die Britse variant kunnen we misschien hier en daar wat versoepelen, wellicht in combinatie met strengere maatregelen op een ander vlak. Daar wordt elke week over gesproken.”

André Rieu mag wel blijven hopen op zijn Vrijthofconcerten, die vanaf 1 juli gepland staan. Voorwaarde zou zijn dat het kwetsbare deel van de bevolking gevaccineerd is. Sneltesten moeten het risico op besmettingshaarden beperken. “Je zou eraan kunnen denken dat mensen vooraf onderzoeken of ze besmettelijk zijn. Als ze niet besmettelijk zijn, mogen ze binnen. Als ze wel besmettelijk zijn, dan niet.”

Bonten studeerde Geneeskunde in Maastricht, en kent daardoor ook de kwetsbaarheid van de regio voor corona. “Ik herinner me dat veel mensen in Maastricht tot de risicopopulatie horen voor grotere complicaties bij corona. Het is wel risicovol om die dan bij elkaar te zetten. Daarom is het belangrijk dat we tegen die tijd iedereen gevaccineerd hebben.”

De grote winst voor die sneltesten zit in het ontdekken van besmettelijke coronapatienten die nog geen klachten hebben. Hoewel de RIVM-richtlijn lang anders was, blijkt die asymptomatische groep . “Het is mogelijk dat mensen negatief testen, maar toch besmettelijk zijn, en pas drie dagen later klachten krijgen. In die drie dagen kunnen ze veel anderen besmetten. Met een sneltest heb je sneller zicht op die situatie, en win je juist die drie dagen”, aldus Bonten.

Bron: 1Limburg Nieuws