Home > Hof: ‘Ontslagen docent grensverleggend, niet overschrijdend’

Hof: ‘Ontslagen docent grensverleggend, niet overschrijdend’

jan 14, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem beslist nadat de zaak eerst was behandeld door de rechtbank in Maastricht en het Hof in Den Bosch. “Dit is een zeer acceptabele uitspraak”, zegt advocaat Ayhan Kara namens de docent.

De manier waarop hij studenten heeft aangeraakt was volgens het Arnhemse gerechtshof niet grensoverschrijdend, maar grenzen opzoekend. En dat past binnen de opleiding, zo staat te lezen in de uitspraak. Omdat hij zich volgens deze lezing niet schuldig heeft gemaakt aan ‘ernstig verwijtbaar handelen’ heeft hij dus recht op een transitievergoeding.

Volgens het Hof heeft de docent bewegingsleer inderdaad een studente op haar billen hebben getikt en een tweede studente gemasseerd. Dat gebeurde nadat de docent al een waarschuwing had gekregen van de Hogeschool om zijn studenten niet meer aan te raken. Maar omdat diezelfde Hogeschool de man ook inzette als docent massage, vindt het Hof dat de opleiding onlogisch te werk ging.

“Het vergt uiterste sensitiviteit van de docent om te voorkomen dat dit fysieke contact omslaat naar door leerlingen ervaren grensoverschrijdend contact. De docent heeft daarmee geworsteld maar is er kennelijk niet in geslaagd steeds die precaire scheidslijn te bewaken. Dat leidt niet automatisch tot de kwalificatie dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld”, zo schrijft het Hof.

De man werd in 2017 op non-actief gezet door de Zuyd Hogeschool, die een extern onderzoek liet instellen naar het gedrag van de docent. Dat gebeurde in de MeToo-periode waarin dat veel al dan niet vermeende misbruikzaken onthuld werden.

De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de docent wèl over de schreef ging, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Het Hof in Den Bosch vernietigde die uitspraak. Nadat Zuyd Hogeschool cassatie heeft aangetekend, werd de zaak doorverwezen naar Arnhem waar de docent nu definitief in het gelijk is gesteld.

Bron: 1Limburg Nieuws