Home > Onderzoek: hallucinerende drugs in de psychiatrie

Onderzoek: hallucinerende drugs in de psychiatrie

jan 14, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Met behulp van microdoseringen van de drug wil de universiteit onderzoeken of het invloed heeft op creativiteit, stemming en prestaties.

“In het vorige onderzoek hebben we gekeken naar de effectiviteit van de dosering. Daaruit is gebleken dat aandacht verbeterd wordt als we een microdosering LSD toevoegen. Ook hebben mensen een positievere stemming”, zegt onderzoekster Nadia Hutten donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens Hutten gebeurt er duidelijk iets, maar wat precies moet verder onderzocht worden.

De universiteit heeft gekozen voor LSD, omdat dit al eerder in Silicon Valley en Californië onderzocht is geworden. “Maar onderzoek naar truffels bijvoorbeeld zou in de toekomst ook kunnen”, aldus Hutten.

Het woord microdosering zegt het al: kleine hoeveelheden. Volgens Hutten is de dosering zo laag dat men geen perceptuele veranderingen kan krijgen. “Daarom kun je het meerdere keren nemen. We geven twee keer per week een microdosering LSD en dat werkt dan ongeveer 6 tot 8 uur. Daarna is de drug niet meer actief in het lichaam”, legt Hutten uit.

De onderzoekers zeggen dat LSD lichamelijk niet verslavend kan zijn, wel mentaal. “Daar zijn we waakzaam voor”, vertelt Hutten. Of LSD een medicijn wordt in de psychiatrie is nog maar de vraag. Dat is de universiteit nog aan het onderzoeken. “We kijken nu naar het effect van LSD op gezonde vrijwilligers en daarna willen we een stap zetten naar de patiëntenpopulatie. En als het daar ook werkzaam is dan wordt de stap steeds groter dat LSD een medicatiemiddel kan zijn.”

Bron: 1Limburg Nieuws