Home > Zeven jaar celstraf geëist tegen vermeende huurmoordenaar

Zeven jaar celstraf geëist tegen vermeende huurmoordenaar

jan 14, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Die strafeis was overigens alleen voor Hristo; zijn Servische kompaan Bojan ontbrak donderdag, omdat hij positief zou zijn getest op het coronavirus.

Bezorgde buurtbewoners belden in maart 2019 de politie, nadat ze meerdere keren dezelfde auto hadden gezien in de Nieuwstraat in Helden. In die auto zaten mannen die hun blik duidelijk gericht hadden op woningen aan het Mariaplein. Toen de politie op 13 maart poolshoogte kwam nemen, scheurde de auto plots weg.

Een kilometerslange achtervolging eindigde bij een bosperceel in Neer. Daar werden de vermeende huurmoordenaars omsingeld door agenten. In het bos vonden de speurders een doorgeladen AR15; een semiautomatisch geweer. Daarop zat dna van Bojan. Na onderzoek bleek hun auto gestolen, net als de kentekenplaten op die auto. In de wagen stonden jerrycans met benzine.

Volgens justitie om de auto na de geplande liquidatie in brand te steken en zo sporen te wissen. In Liessel, op zo’n twintig minuten rijden van Helden, stond volgens justitie een vluchtauto klaar. Daarin werden twee versleutelde telefoons gevonden met dna van Bojan en Hristo.

De aanklaagster ziet alle ingrediënten voor een moordaanslag. Overigens is nooit echt vastgesteld wie het beoogde slachtoffer was. De belangrijkste naam op het lijstje van de politie is die van friturekoning John B., die is veroordeeld voor de . Hij woonde destijds in de omgeving van de Nieuwstraat. Overigens zat John op dat moment vast in de zaak Gurskaja.

Eerder verklaarden de mannen dat ze inderdaad een misdaad wilden plegen, maar dat ze niet in Helden waren voor een liquidatie. Zij wilden naar eigen zeggen diamanten stelen. Die versie bracht advocate Bo Maenen donderdag opnieuw naar voren. “Andere scenario’s zijn niet uitgesloten. Justitie trekt te gemakkelijk de conclusie dat hier een moord werd beraamd.” Maenen pleitte voor vrijspraak.

In april 2020 werd het voorarrest van de mannen geschorst. De aanklaagster verzocht donderdag om Hristo direct weer achter tralies te zetten. De rechter wilde daar niet direct over beslissen. Over twee weken wordt er uitspraak gedaan in de liquidatiezaak.

Bron: 1Limburg Nieuws