Home > ‘Lilianne Ploumen voor de hand liggende lijsttrekker PvdA’

‘Lilianne Ploumen voor de hand liggende lijsttrekker PvdA’

jan 14, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Niemand in Limburg zou er een probleem mee hebben, zegt Costongs. “Ze is niet alleen een maar ook een zeer ervaren kandidaat.”

Asscher was de beoogde lijsttrekker van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, maar hij trok zich donderdag terug naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Asscher was daar in het vorige kabinet medeverantwoordelijk voor als minister van Sociale Zaken.

De Limburgs PvdA-voorzitter Costongs noemt het triest voor Asscher persoonlijk, maar ook voor de PvdA dat Asscher nu afhaakt als lijsttrekker. Maar bestuurlijk gezien vind hij het wel goed.

Jasper Kuntzelaers – PvdA-fractievoorzitter in het Limburgs Parlement en 23e op de Tweede Kamerlijst – noemt het besluit van Asscher om geen lijsttrekker te willen zijn ‘een moedige, overtuigende en heldere keuze’, ook al kwam die voor hem onverwacht. “Hij heeft als enige politicus tot nu toe zijn verantwoordelijkheid genomen in de toeslagenaffaire. Alle ogen zijn nu gericht op het kabinet en premier Rutte”, aldus Kuntzelaers.

Hij wil zich nog niet uitspreken over wie nu lijsttrekker moet worden. En of dat eventueel Lilianne Ploumen moet zijn. “Ik ben nog aan het bijkomen wat gebeurd is met Lodewijk Asscher. Ik zou het nog niet weten”, zo zegt Kuntzelaers.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie en eurocommissaris Frans Timmermans uit Heerlen heeft in ieder geval laten weten niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 werd de PvdA met Timmermans als lijsttrekker de grootse partij.

Bron: 1Limburg Nieuws