Home > Wereldprimeur: skateboarden op een pizza met wieltjes

Wereldprimeur: skateboarden op een pizza met wieltjes

jan 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Al achttien jaar is Khoshgbari fervent skateboarder. Jaren geleden richtte hij een pizzeria op in Maastricht, waar hij zelf pizza’s bakt. Toen hij op een dag pizza’s stond te bakken en er per ongeluk een verprutste, kwam hij op het idee daar wat mee te doen.

“Als we een pizza verkeerd maken, halen we hem uit de oven en leggen we hem erop. Die blijft dan meestal tot het einde van de avond liggen als niemand hem wil”, vertelt hij. “Maar die ene specifieke pizza bleef me de hele dag maar aankijken en ik vond het niet leuk om hem weg te gooien. Toen zei ik tegen mijn broer; het zou echt heel tof zijn als ik op een pizza kon skateboarden!”

Daarop ging de 33-jarige pizzabakker via internet op zoek of dat mogelijk was. “Toen kwam ik erachter dat dat nog helemaal niet bestond. Ja, toen wilde ik het helemaal proberen”, lacht hij.

Dat bleek nog wel een klus. Epoxyhars, het materiaal dat hij gebruikt, hecht namelijk niet aan olie en water, twee elementen die wel in een pizza zitten. “Een leverancier van epoxy moest lachen toen ik vroeg of ik pizza in dat materiaal kon gieten. Ze zeiden dat dat helemaal niet kon.” Saman bleef volharden: “Het was proberen, falen, en na maanden is het toch gelukt.”

Aan een pizza-skateboardgaat een heel proces vooraf. Eerst de pizza bakken, laten drogen, plathouden en fixeren. Saman doet alles zelf op een zolderkamertje boven zijn pizzeria. De epoxy giet hij in zelfgemaakte mallen. Nadat de hars met daarin de pizza is gedroogd, haalt hij het blok uit de mal en schuurt en polijst hij het geheel in de vorm van een skateboard. Daarna komen de wielen eronder. “Het is niet makkelijk, het maken van een zo’n skateboard duurt wel drie weken.”

Intussen lopen de bestellingen uit heel de wereld binnen en krijgt hij ook opdrachten om pizzameubilair te maken. Ook is hij gevraagd voor het inrichten van een pizzeria in Los Angeles. Stoppen met werken bij de pizzeria? Daar denkt de jonge pizzakunstenaar niet aan. “Mijn hele leven bestaat uit pizza, ik hou ervan. Zonder pizzeria ook geen pizzaskateboards.”

Bron: 1Limburg Nieuws