Home > LIVE: Derde coronagolf verwacht door Britse variant

LIVE: Derde coronagolf verwacht door Britse variant

jan 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 januari:

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen nog groter worden dan die al is geweest. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Het LNAZ heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. De overheid gaat ervan uit dat nu 3 tot 5 procent van alle positief geteste personen de Britse variant onder de leden heeft. Die mutatie is besmettelijker dan eerdere versies van het virus.

Volgens de berekeningen kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant. Meer dan 200.000 mensen tegelijk zouden dan besmet zijn en per dag zouden er aanzienlijk meer dan 10.000 mensen positief getest worden. In de tweede helft van maart liggen in dat geval meer dan 3000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2500. “Dan loop je gewoon vast met de coronazorg, met de reguliere zorg of allebei. Als je kijkt naar de verhoudingen is de huidige set van maatregelen niet genoeg”, aldus Kuipers, zelf bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.

Het zijn verwachtingen, benadrukt Kuipers. De exacte gevolgen hangen af van hoeveel mensen nu al de Britse variant hebben en van hoe snel die variant zich verspreidt. Kuipers pleit voor een strenge lockdown om rampscenario’s zo veel mogelijk te voorkomen, en een avondklok is volgens hem daarbij wenselijk. Gericht mensen isoleren kan ook een mogelijkheid zijn.

In totaal 40.000 zorgmedewerkers in de acute zorg hebben het coronavaccin van Pfizer toegediend gekregen. Dat betekent dat op de laatste dag van de vaccinaties nog zo’n duizend extra mensen zijn ingeënt. Afgelopen maandag kwam de laatste lading flacons binnen bij de ziekenhuizen, die tot en met vrijdag gebruikt konden worden.

Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute Covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.

De vaccinatiebereidheid onder het zorgpersoneel was groot – rond de 95 procent – meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De tweede vaccinatieronde gaat 27 januari van start, als medewerkers de tweede dosis van het vaccin aangeboden krijgen.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De grens van 1 miljoen werd eind september overschreden.

Het virus dook eind 2019 op in China en verspreidde zich daarna over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19.

In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 390.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).

Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 86.000 sterfgevallen en Italië (ruim 80.000). Daarna volgen Frankrijk en Rusland. In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit in Baltimore bijna 13.000 mensen aan het virus bezweken.

Wereldwijd zijn meer dan 93 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan ongeveer een kwart in de VS.

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zien door de verlenging van de lockdown dat zij verder interen op hun eigen vermogen, persoonlijke schulden ontstaan en faillissementen dreigen. Tegelijkertijd is er geen centraal hulppunt waar mkbers aan de bel kunnen trekken als ze financiële problemen hebben, aldus onderzoek van accountantskantoor Deloitte in opdracht van platform SchuldenlabNL.

Om dit probleem aan te pakken presenteren SchuldenlabNL, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken en Deloitte een breed plan om mkbers op cruciale momenten te helpen. Het plan moet ervoor zorgen dat mkb-ondernemers met (beginnende) financiële problemen op tijd worden ondersteund met professionele hulp. Een van de doelen is dat zelfstandige ondernemers en gemeenten elkaar sneller kunnen vinden.

Groot-Brittannië legt het reizen verder aan banden in de strijd tegen het nog lang niet verslagen coronavirus. Om te voorkomen dat mutaties van het virus het land bereiken, moet vanaf maandag iedereen na aankomst in quarantaine. Om 4 uur ’s ochtends lokale tijd vervalt dan de uitzondering dat reizigers uit bepaalde landen niet in isolatie hoeven.

Premier Johnson kondigde verder aan dat er meer controle komt op de quarantaineplicht van tien dagen, of vijf dagen na een negatieve test. Een einde van de coronabeperkingen komt pas in zicht als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd, zei Johnson verder.

Ziekenhuizen in de regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart nu de Britse coronavariant in de regio is opgedoken. Dat zeggen John Taks, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis en Jan-Willen Fijen, intensivist en medisch hoofd van de ic in een interview met het AD. Wanneer code zwart wordt afgekondigd, moeten medici kiezen wie zij wel en wie niet behandelen op de intensive care.

De coronasituatie verslechtert ook in Italië, reden voor de regering allerlei beperkingen te verlengen en aan te scherpen. De avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur blijft van kracht tot 5 maart, terwijl skiresorts in ieder geval tot 15 februari dicht moeten blijven.

Premier Giuseppe Conte, wiens regering deze week de meerderheid in het parlement kwijtraakte, heeft hiertoe vrijdag decreten ondertekend. Het verbod om zonder geldige reden naar een andere regio te gaan wordt verlengd tot half februari. Het aantal regio’s in lockdown wordt mogelijk vanaf zondag uitgebreid.

Sportscholen en zwembaden blijven gesloten en eten afhalen of alcohol drinken in een bar mag maar tot 18.00 uur. Veel restauranthouders hebben uit protest aangekondigd vrijdagavond open te gaan. Een deel van de scholieren mag vanaf maandag wel weer naar school.

Viroloog Marion Koopmans noemt de val van het kabinet de ‘worst possible timing’ gezien de coronacrisis. Koopmans, die ook in het Outbreak Management Team zit en nu de oorsprong van het virus in het Chinese Wuhan onderzoekt, laat zich op Twitter fel uit over het aftreden van Rutte III op vrijdag vanwege de toeslagenaffaire.

Koopmans zegt in haar twitterbericht dat ‘all hands on deck en focus’ fijn zouden zijn in de strijd tegen corona.

Coronaminister Hugo de Jonge heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis. Dat zei hij vrijdag, nadat de val van het kabinet bekend was geworden.

Farmaceut Pfizer levert eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins tegen corona, omdat de labels moeten worden aangepast en vooral omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid. Beide acties leveren uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen.

Recent kwam toestemming om op het label te zetten dat er niet vijf, maar zes doses uit één flacon konden worden gehaald, iets wat in de praktijk ook al hier en daar was gebleken. Dat alleen al levert uiteindelijk flink meer prikken op.

Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden.

De EU-leiders zullen volgende week tijdens een coronatop via een videoverbinding discussiëren over de mogelijkheid om mensen die tegen Covid-19 zijn ingeënt vrij te laten reizen in de EU. Vooral zuidelijke vakantielanden willen een coronapaspoort invoeren om gevaccineerde toeristen zonder verplichte quarantaine en het overleggen van een negatieve Covid-19-test te kunnen verwelkomen.

Nederland is terughoudend als het gaat om het gebruik van een vaccinatiebewijs anders dan voor registratie, aldus een ingewijde. Er is nog grote onduidelijkheid over de duur van immuniteit na vaccinatie en evenzeer of een gevaccineerde persoon nog besmettelijk kan zijn, vindt Den Haag.

De quarantaine van een groot deel van de gedetineerden in de Roermondse gevangenis is voorbij.

Dat bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer.

De 84 gevangenen zijn weer uit quarantaine. De 24 gedetineerden van één afdeling mochten donderdag uit de corona-isolatie, die van de grotere afdeling met 60 gevangenen vrijdagochtend 7:30 uur. Begin januari moesten 84 van de 240 bajesklanten in hun eigen cel in quarantaine nadat drie gevangenen positief getest waren op het coronavirus. Van de drie positief geteste gedetineerden lag er één in het ziekenhuis. Alle drie de gevangenen zijn inmiddels beter, beaamt Meijer. .

In een jaar waarin de meeste vormen van misdaad fors terugliepen, nam cybercrime in Limburg een hoge vlucht.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van de politie en het CBS.

Het aantal geregistreerde misdaadgevallen in Limburg daalde vorig jaar met een derde: van 6421 incidenten in 2019, naar 4312 gevallen vorig jaar. Opvallende uitzondering was de cybercrime, dat juist een forse stijging liet zien. .

Bij de opnames van een videoclip van vlogger en zangeres Famke Louise heeft de politie donderdag 66 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronaregels. De opnames waren in een loods in Lijnden.

Er waren te veel mensen in de loods aanwezig. Daarom hebben de politie en de marechaussee ingegrepen en boetes uitgedeeld, meldt de politie Haarlemmermeer op Facebook. De politie spreekt over een “grote groep mensen” die in een ruimte bijeenkwam en de coronamaatregelen overtrad.

De vlogger en zangeres kreeg vorig jaar nog kritiek op haar deelname aan de actie #ikdoenietmeermee, waarvoor ze samen met andere bekende collega’s vraagtekens zette bij de coronaregels. Famke Louise bood kort daarna haar excuses aan en startte samen met ic-arts Diederik Gommers een coronacampagne.

Limburg telde op 1 januari dit jaar in totaal 106.998 ondernemingen en bedrijfjes, zo’n 3500 meer dan aan het begin van 2020.

Dat blijkt uit gegevens uit het Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel.

In onze provincie werden 11.100 nieuwe bedrijven opgezet, en hielden 8085 ondernemingen op te bestaan. Ook kwamen er 475 Limburgse bedrijven bij door overnames en verhuizingen. Overal in Nederland groeide ondanks de coronacrisis het aantal bedrijven. In Flevoland en Zuid-Holland was de stijging meer dan 5 procent, in Overijssel lag die onder de 3 procent. .

Onder de zorgmedewerkers die vrijdag een vaccinatie halen bij het kazerneterrein in Blerick, zijn ook zorgpersoneelsleden uit de wijkzorg. Die groep zou eigenlijk pas later aan de beurt zijn.

Zorgkoepels Proteion, De Zorggroep en Land van Horne maakten namelijk al een afspraak voor deze groep, terwijl dat eigenlijk nog niet de bedoeling is. “Die mensen zijn via hun werkgevers uitgenodigd en we gaan ze niet wegsturen”, zegt directeur van de GGD Limburg-Noord Jac Rooijmans. Ook die groep is volgens Rooijmans hulpbehoevend. .

De eerste zorgmedewerkers hebben vrijdag in alle vroegte bij de vaccinatielocaties in Maastricht en Blerick hun vaccin mogen ontvangen.

Christian Hoebe, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg en lid van het Outbreak Management Team (OMT) mocht de eerste prik zetten bij Zuyderland-verzorgende Jens Colsters.

Na al die maanden voorbereiding geeft dat een enorm goed gevoel, erkent Hoebe die bij het MECC in Maastricht de eerste prik heeft gezet. “Echt een gevoel van blijdschap. We hebben een start gemaakt. Nu is het natuurlijk niet zo dat met deze eerste prik het virus verdwijnt, maar het betekent wel dat er een soort van perspectief is”, zegt Hoebe in de L1 Nieuwsshow. .

De Hoge Venen in de Belgische Ardennen zijn komend weekend weer open voor toeristen.

Twee weken geleden werden parkeerplaatsen in het gebied rond Eupen en Malmedy afgesloten, om zo de drukte binnen de perken te houden. Tijdens de Kerstvakantie werd het besneeuwde gebied overspoeld door recreanten, ook uit Limburg.

Gezondheidsinstituut RIVM start een onderzoek naar de mogelijke relatie tussen Q-koorts en corona. Zo’n 1200 Brabanders krijgen vrijdag een brief met het verzoek om mee te doen. Dat melden het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad.

De onderzoekers willen weten of mensen die Q-koorts hadden óók vaker corona opliepen. Mogelijk zijn zij extra vatbaar. Om daar achter te komen moeten de deelnemers aan het onderzoek een vragenlijst invullen. Het RIVM doet het onderzoek samen met de GGD Hart voor Brabant, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en onderzoeksinstituut Nivel.

Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland 2 miljoen besmettingen vastgesteld. Vrijdag meldde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, dat er in de afgelopen 24 uur ruim 22.300 nieuwe coronagevallen zijn gerapporteerd. Donderdag ging het om ruim 25.000 nieuwe besmettingen.

Het totale aantal vastgestelde coronagevallen komt daarmee uit op 2.000.958. Verder rapporteerde het RKI in het afgelopen etmaal 1113 coronadoden. Het dodental stijgt daardoor naar een kleine 45.000.

Ruim de helft van de Nederlanders is niet te spreken over de manier waarop het kabinet de coronapandemie aanpakt. Dit blijkt uit een grote steekproef waarover de Volkskrant bericht. In november was twee op de drie Nederlanders nog positief. Na de feestdagen daalde de stemming: rond de jaarwisseling was nog maar 45 procent positief over het coronabeleid.

Dat blijkt uit de jongste resultaten van het doorlopende vragenlijstonderzoek van de RIVM Gedragsunit en de GGD’s naar hoe Nederlanders omgaan met de crisis. In de steekproef zijn 51.000 Nederlanders ondervraagd. Ronduit knorrig tonen de respondenten zich over hoe Nederland het doet ten opzichte van het buitenland. Slechts een op de vijf is daarover positief, een halvering ten opzichte van november.

Dertig films die normaalgesproken tijdens het Limburg Film Festival te zien zouden zijn, worden vrijdag, zaterdag en zondag uitgezonden op L1-televisie.

De fysieke editie van het festival is vanwege de coronalockdown afgelast. De documentaires en films met een Limburgse link worden daarom op televisie uitgezonden. .

Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

Het uitstellen van de tweede coronavaccinatie bij zestigplussers en andere kwetsbaren zou uitkomst kúnnen bieden. Door alle beschikbare Pfizer- en Moderna-vaccins vanaf eind deze maand meteen te gebruiken, in plaats van de helft te bewaren voor een tweede prik, zijn veel meer mensen snel deels beschermd.

Vrijdag wordt de laatste groep personeel in de acute zorg gevaccineerd tegen het coronavirus. De houdbaarheid van de voor hen gereserveerde vaccins van de farmaceuten Pfizer-BioNTech verloopt aan het einde van de dag. Het aantal ingeënte medewerkers staat volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) momenteel op 39.000, een stijging van vijfhonderd ten opzichte van een dag eerder.

Dat zijn zo’n 6000 personen meer dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute Covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.

Verpleeghuismedewerkers worden al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen, maar vanaf vrijdag kan dat ook in de rest van het land.

In de komende weken moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. De animo is zo groot dat alle beschikbare tijden voor prikafspraken binnen een paar dagen waren volgeboekt, en voorlopig is er niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe afspraken te maken. Ongeveer 65.000 verplegenden moeten enkele weken wachten.

In Limburg kunnen verpleegkundigen voor de prik naar onder meer het MECC in Maastricht of naar de vaccinatielocatie op de voormalige Frederik Hendrikkazerne in Venlo.

Het aantal woninginbraken is in 2020 fors afgenomen. Volgens Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken bij de nationale politie, is er sprake van een “coronaeffect”. Dat zegt hij vrijdag in gesprek met De Telegraaf.

“Je ziet hier onmiskenbaar het coronaeffect. Mensen zijn veel meer thuis en inbrekers worden makkelijker gepakt omdat ze sneller zichtbaar zijn doordat het stil is op straat. We zien in de analyses veel meer heterdaad arrestaties en een gestegen oplossingspercentage”, zegt Van der Velden. “Corona heeft een enorme invloed. We zagen dat het aantal inbraken kelderde bij de aanvang van lockdowns en weer snel steeg als het land weer open werd gegooid.”

Uit de inbraakcijfers van de nationale politie, die in handen zijn van De Telegraaf, blijkt dat in 2020 39.477 inbraken werden gepleegd, tegenover 64.335 in 2015. Het gaat om bijna een halvering in vijf jaar tijd.

Vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus stierven in 2020 ruim 15.000 meer mensen dan verwacht. Ook vorige week lag het aantal sterfgevallen hoger dan gebruikelijk. Dat meldt statistiekbureau CBS.

De onderzoekers hebben op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends ingeschat hoeveel mensen waren overleden bij normale omstandigheden. Zo konden ze bepalen hoeveel meer sterfgevallen er vorig jaar waren dan te verwachten viel. Vooral tijdens de eerste golf van het coronavirus in het voorjaar stierven veel mensen. Maar ook tijdens de hittegolf in augustus en tijdens de tweede coronagolf die begon in het najaar was de sterfte buitengewoon hoog.

Vorige week overleden volgens een eerste schatting 4000 mensen, 650 meer dan normaal. Een week daarvoor lag het aantal sterfgevallen nog 800 hoger dan gebruikelijk.

Tijdens de tweede golf die nu gaande is, zijn tot dusver 8200 meer mensen komen te overlijden dan verwacht. Dit zijn vooral ouderen vanaf 80 jaar. Maar er zijn ook veel meer 65- tot 80-jarigen overleden dan normaal. De statistici krijgen pas later informatie over de doodsoorzaak en kunnen dan pas vaststellen hoeveel van deze mensen ook aan Covid-19 zijn overleden.

Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel, meldt de NOS.

Tot nu toe zijn er twee penitentiaire inrichtingen helemaal in quarantaine gegaan. In Nieuwegein gaat het om 335 gedetineerden en in Ter Apel om ruim 400 mensen. In Grave, Zaanstad, Heerhugowaard en Roermond zijn afdelingen in isolatie geplaatst. Ook in de detentiecentra in Rotterdam en Zeist zitten relatief veel gedetineerden in afzondering. Op dit moment zijn 29 gedetineerden positief getest op het coronavirus. Zestien van hen verblijven in Ter Apel, waar veroordeelden vastzitten die illegaal in Nederland zijn.

Minister Sander Dekker heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de situatie in gevangenissen. Hij wil weten of de huidige maatregelen afdoende zijn. Ook moet het OMT aangeven wat de invloed is van de Britse variant van het virus, die ook in Nederland in omloop is en mogelijk veel besmettelijker is.

Bron: 1Limburg Nieuws