Home > Leers: ‘Val kabinet geeft impuls aan wantrouwen in politiek’

Leers: ‘Val kabinet geeft impuls aan wantrouwen in politiek’

jan 15, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat denkt Gerd Leers, oud-minister in het kabinet Rutte I en oud-burgemeester van Maastricht. Leers deed zijn uitspraken in L1-programma L1mburg Centraal.

Leers is bang dat de toeslagenaffaire het vertrouwen in de rechtstaat geen goed heeft gedaan. “Mensen denken nu: ‘Moet ik daar door bestuurd worden in Den Haag?’ Dan is het vertrouwen weg”, legt de CDA’er uit. De onvrede die al heerst in de maatschappij door de coronamaatregelen, onvrede over verdeling van vaccinatie en nu de toeslagenaffaire, maakt het volgens Leers niet best voor de reputatie van de politiek. “Daardoor hebben mensen nu geen vertrouwen. Dat is mijn zorg. Wat je dan krijgt is dat grote schreeuwers aan de zijlijn een beetje hoop bieden en stemmen krijgen. Dan zitten we over vijf jaar weer met dezelfde problemen.”

Volgens Leers zijn in de kindertoeslagenaffaire, die het kabinet vrijdag de das om deed, mensen ondergeschikt geraakt in een systeem. Dat is volgens hem het allerergste aan de hele affaire. “De mens is vergeten. Dat mag je ook de arrogantie van de bestuurlijke elite noemen. Het systeem was pervers, keihard. Er kwam een vinkje achter je naam te staan en daar kwam je niet meer vanaf”, legt hij uit. “De rechtstaat is geschokt en geschonden. Daar is maar één gevolg aan en dat is politieke verantwoordelijkheid nemen.”

Het wordt volgens Leers ook nog heel lastig om het vertrouwen in de politiek en rechtstaat weer te herstellen. “Op allerlei niveaus zijn er fouten gemaakt. Ik denk niet dat dit genoegdoening is aan de duizenden ouders die zijn benadeeld.” Volgens de politicus gaat het hier om systeemfouten die erin zijn geslopen. “Maar daar zijn we zelf debet aan. het systeem is alleen maar harder geworden”, kijkt Leers terug. “Het begint ermee dat we met zijn allen vinden dat er harder opgetreden moet worden, zoals tijdens de Bulgaren-fraude. We hebben in onze verontwaardiging over dit lastige systeem de Kamer opgezweept voor nog hardere maatregelen en nog meer controle, zonder het systeem in balans te brengen met de menselijke maat.”

Zelden kom je in de geschiedenis van de Nederlandse kabinetten iets tegen dat zo’n verstrekkende gevolgen heeft als dit”, aldus Leers. “Dit is geen fout van het kabinet, maar wel de verantwoordelijkheid van het kabinet. In april 2002 viel het Kabinet Kok over Screbrenica. Dat is natuurlijk niet met elkaar te vergelijken, maar de impact is in beide gevallen is groot en het versterkt het wantrouwen in de politiek.”

Bron: 1Limburg Nieuws