Home > Live: Overleg in Catshuis over avondklok

Live: Overleg in Catshuis over avondklok

jan 17, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het belangrijkste coronanieuws van zondag 17 januari

Moet er een avondklok in Nederland komen? Over die vraag buigen de meest betrokken ministers van het demissionaire kabinet en deskundigen van onder meer het OMT zich zondagmiddag in het Catshuis.

Andere vragen die aan de orde komen zijn de steunpakketten aan het bedrijfsleven en de vervroegde opening van kinderdagverblijven en de basisscholen. Het OMT adviseert dat laatste trouwens niet te doen.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen corona. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok mogelijk nodig is omdat de besmettingscijfers hoog blijven en de nog besmettelijkere Britse variant zijn intrede heeft gedaan.

In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen invoering van de avondklok, ook in de coalitiepartijen. Maar de afgelopen tijd lijkt het begrip voor de mogelijke invoering van de “ingrijpende maatregel” te groeien.

Hoewel de demonstratie ‘Nooit meer kabinet Rutte’ is afgelast, komen er zondag mogelijk toch nog veel mensen naar het Museumplein in Amsterdam om hun stem te laten horen. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft laten weten dat de politie zal optreden als dat gebeurt.

De organisator Michel Reijinga spande afgelopen week een kort geding aan, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de veiligheidsregio. Die besloot dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden met maximaal vijfhonderd deelnemers. Door die beperkingen zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals de verspreiding van het coronavirus.

De bestuursrechter gaf de veiligheidsregio gelijk, waarop Reijinga het evenement annuleerde. Desondanks verwacht hij dat er zondag alsnog een grote groep naar Amsterdam komt om te demonstreren. De Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft mensen opgeroepen om thuis te blijven. Op social media hebben meer dan 10.000 mensen aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in het protest.

Bron: 1Limburg Nieuws