Home > Limburgse arts kan worden vervolgd vanwege uitlatingen

Limburgse arts kan worden vervolgd vanwege uitlatingen

jan 19, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ook kan hij worden aangepakt vanwege het op grote schaal verstrekken van gezondheidsverklaringen voor het niet dragen van mondkapjes, zonder medische onderbouwing. Dat zegt docent gezondheidsrecht aan de Universiteit Maastricht Rankie ten Hoopen.

De arts uit Maasbree zei zondag onder meer dat corona nu niet bestaat en dat er niemand op de IC ligt met Covid-19. Artsen zouden alles faken omdat ze voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen. Tegen deze leugenachtige verklaringen zijn inmiddels bij de inspectie tientallen klachten binnengekomen. Alles bij elkaar aanleiding voor een uitgebreid onderzoek.

Medisch ethicus Guido de Wert is snel klaar met de zaak. “Deze man is duidelijk de kwijt, daar heb je geen ethicus voor nodig.” Volgens de docent gezondheidsrecht past het gedrag niet bij de beroepsgroep voor artsen. “Je moet je altijd professioneel gedragen en dit schaadt de vertrouwensrelatie met de patiënt.”

De arts uit Maasbree zou inmiddels op grote schaal gezondheidsverklaringen hebben afgegeven waardoor mensen geen mondkapjes hoeven te dragen. “Dat mag alleen als het medisch onderbouwd is en hij de patiënten daadwerkelijk heeft gezien. Zo niet dat handelt hij in strijd met de wet”, zegt Ten Hoopen.

Volgens haar ligt een zaak voor de strafrechter niet voor de hand, wel is de kans groot dat de tuchtrechter zich over deze casus buigt. Die kan eventueel besluiten dat de arts zijn registratie kwijtraakt. In dat geval mag hij zich in de toekomst geen homeopathisch arts meer noemen.

Bron: 1Limburg Nieuws