Home > Oud-statenlid Forum speelt hoofdrol in Brabantse politiek

Oud-statenlid Forum speelt hoofdrol in Brabantse politiek

jan 19, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Van der Sande was namelijk gevraagd om de plek in te nemen van een statenlid in de provinciale staten van Noord-Brabant dat uit FvD is gestapt. Maar uiteindelijk heeft Van der Sande besloten daarvan af te zien.

Omdat FvD geen andere kandidaten (meer) heeft, is het gevolg dat één zetel onbezet blijft en de coalitie nog maar 27 van de 55 zetels bezet. Evenveel als de oppositie. Vrijdag vergadert de Brabantse politiek over de situatie.

Via Twitter heeft Van der Sande zijn besluit openbaar gemaakt. Daarin zegt hij ‘na lang beraad helaas af te moeten zien’ van zijn zetel, ook al stemde hij een jaar geleden ermee in ’te fungeren als backup-optie voor de fractie’. In zijn uitgebreide tweets vermeldt hij verder dat de redenen voor zijn besluit ‘meervoudig zijn en uiteen lopen van een veranderende privé-situatie tot praktische onmogelijkheden’.

Cees van der Sande was vice-fractievoorzitter van FvD in het Limburgs Parlement en voerde met inmiddels gedeputeerde Ruud Burlet de onderhandelingen over wat uiteindelijk een extraparlementair provinciebestuur werd. Maar per 1 december 2019 stapte hij op als statenlid en stelde hij zijn zetel ter beschikking na al een aantal maanden afwezig te zijn geweest. Oorzaak was een verschil van mening met de rest van de zevenkoppige fractie. Van der Sande vond dat die niet genoeg achter partijleider Thierry Baudet stond en te kritisch was. In dat verband sprak hij van een ‘Forum-light’.

Net als in Limburg leidde ook in Noord-Brabant de recente partijstrijd binnen FvD tot een scheuring binnen de fractie. In Limburg stapten vier van de zeven leden uit Forum en gingen verder als fractie Samen voor Limburg. In Noord-Brabant stapten vier van de negen statenleden uit de partij. Eentje gaf zijn zetel terug aan de partij. Daar zou Van der Sande voor in de plaats gekomen zijn gekomen als hij ja had gezegd.

Drie statenleden sloten zich aan bij de nieuwe partij JA21 van een aantal ex-Forum leden. Zij bleven wel het bestuursakkoord en de coalitie in Noord-Brabant ondersteunen. Daarmee leek een meerderheid nog steeds verzekerd. Maar door het afhaken van Cees van der Sande is dat dus niet meer het geval. Als de uit het Brabantse Etten-Leur afkomstige Van der Sande wel de zetel in de provinciale staten van Noord-Brabant had ingenomen, had hij moeten verhuizen naar Noord-Brabant.

Bron: 1Limburg Nieuws