Home > LIVE: Kabinet komt met extra maatregelen

LIVE: Kabinet komt met extra maatregelen

jan 20, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 20 januari:

In Duitsland is het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen voor het tweede etmaal op rij weer gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft woensdagochtend 15.974 nieuwe gevallen gemeld. Het longvirus is inmiddels bij 2.068.002 personen in Duitsland vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden in de Bondsrepubliek nog eens 1148 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het totale officiële dodental komt daarmee op 48.770 te staan.

Ondanks de coronacrisis staan bijna alle musea (met uitzondering van het Tassenmuseum, het Klederdrachtmuseum en Humanity House) nu nog overeind. Maar dat is de overlevers niet gelukt zonder ontslagen, ook van vaste medewerkers. En verdere noodsteun zal nodig zijn, aldus de Museumvereniging.

Het kabinet wil “op de kortst mogelijke termijn” extra maatregelen nemen tegen de verspreiding van corona en overlegt daar woensdagochtend over. Vermoedelijk kondigt het kabinet aansluitend tijdens een persconferentie een avondklok aan, die volgens ingewijden mogelijk vanaf aanstaande vrijdag ingaat. De Tweede Kamer moet de komst van een avondklok eerst goedkeuren, voordat de maatregel ingaat.

Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden sinds het begin van de pandemie vorig jaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december was er sprake van een recordaantal van meer dan 1800 besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen. Er liggen zeven mensen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care. Bijna 4400 mensen zijn inmiddels hersteld van hun besmettingen.

Tot verbijstering en woede van de GGD zijn er oplichters actief die mensen opbellen dat ze in aanmerking komen voor een versnelde vaccinatie. Dit zichzelf noemende Team Thuiszorg geeft de gebelde mensen een datum waarop gevaccineerd kan worden en stuurt vervolgens een tikkie van 71,95 euro, schrijft .

De avondklok gaat vanaf komende vrijdag in: tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Dat staat in het voorstel van het kabinet, melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van . Ook komt er een dringend advies om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen.

Bron: 1Limburg Nieuws