Home > Penn over avondklok: ‘Bij excessen wordt opgetreden’

Penn over avondklok: ‘Bij excessen wordt opgetreden’

jan 20, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Naar verwachting maakt het kabinet woensdagmiddag bekend dat vrijdag een avondklok ingaat.

Dat zou betekenen dat niemand zonder geldige reden tussen 20:30 en 04:30 uur buiten mag zijn. “Het begint bij de verantwoordelijkheid van mensen zelf, zoals we ieder keer zeggen”, vertelt de Maastrichtse burgemeester in de . “Mensen zullen worden aangesproken en bij excessen wordt opgetreden.”

Het is nog niet bekend hoe de politie gaat handhaven. “Maar je kunt je voorstellen dat eerst er een gesprek zal zijn met de vraag waarom je er bent en of je een brief hebt dat het mag. Als je een hardnekkige en duidelijke tegenwerker hebt, zal er wel een bon komen”, zegt Penn die als voorzitter in het Veiligheidsberaad zit.

Het handhaven van de coronamaatregelen staat volgens haar ‘heel hoog op de lijst van prioriteiten’ van de politie. “De boa’s mogen niet verbaliseren op dit punt van de avondklok. Dat ligt juridisch. Er wordt nog gekeken of er een oplossing voor te vinden is. Boa’s kunnen wel toezicht houden en iemand aanspreken en iets noteren. Maar de bon zelf mag niet van de boa’s komen.”

Dinsdag sprak het Veiligheidsberaad met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de extra coronamaatregelen, waaronder de invoering van een avondklok. “De voorzitters waren verdeeld. Alles valt of staat toch met wat het kabinet doet op basis van het OMT-advies. Daar gaat het om.”

Penn liet eerder al weten dat ze nuchter aan kijkt tegen een mogelijke avondklok. Daarover zegt ze nu: “Ik ben van de stijl; we zitten in de crisis en moeten zorgen dat we er zo snel mogelijk vanaf komen. Dat kan alleen maar als je alle gereedschapsstukken gebruikt om het virus terug te slaan. Daar is de avondklok één van. Als dat uit het OMT-advies blijkt en het kabinet en Tweede Kamer vindt dat, dan ben ik voor.”

Het kabinet geeft rond 13:00 uur een persconferentie over de extra maatregelen. Volg het live via 1Limburg.

Bron: 1Limburg Nieuws