Home > Schaker Max Warmerdam derde Limburgse grootmeester

Schaker Max Warmerdam derde Limburgse grootmeester

jan 21, 2021 | 1Limburg, Sport

Na Paul van der Sterren en Martijn Dambacher is hij daarmee de derde Limburger die deze prestatie heeft voltooid. Opmerkelijk is de leeftijd van de schaker uit Tegelen: 20 jaar. De meeste schaakgrootmeesters behalen de titel pas vanaf hun dertigste.

Tijdens één van de partijen tijdens het toernooi in Bassano del Grappe zagen de schaakvolgers een zeer bijzondere zet. Warmerdam besloot in de partij tegen Anmarie Muetsch zijn dame op te offeren om zo met zijn andere stukken een betere positie op het bord te krijgen. Hij durfde deze zet aan omdat hij wist dat hij onder andere zijn torens in een actieve positie had staan. Het bleek een meesterzet te zijn. Warmerdam kon de partij volledig naar zijn hand zetten en winnend af sluiten.

De opoffering van de dame tijdens de partij is ook verschillende schaakanalisten ter ore gekomen. Op verschillende platforms wordt de meesterzet geanalyseerd. Op Agadmator’s Chess Channel is partij tussen Warmerdam en Muetsch al meer dan een half miljoen keer bekeken door schaakliefhebbers over de hele wereld.

Schaakjournalist Frank Clevers kent de nieuwe Limburgse grootmeester al van jongs af aan. “Je ziet aan de sterke ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, dat hij op een bepaald moment wel grootmeester moet gaan worden.” Warmerdam begon op zijn vijfde met schaken. Vanaf zijn twaalfde heeft hij door intensieve schaaklessen en veel partijen tegen gerenommeerde tegenstanders veel groei doorgemaakt.

Bron: 1Limburg Sportnieuws