Home > Aanklacht tegen agent om discriminatie geseponeerd

Aanklacht tegen agent om discriminatie geseponeerd

jan 22, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Volgens het OM is er geen strafrechtelijk bewijs voor discriminatie en belediging, en wordt de agent dus niet vervolgd.

De politieman maakte afgelopen zomer tijdens een controle op stroperij in Camerig de opmerking “Mannen van jullie afkomst gaan niet wandelen met 29 graden” tegen een groep van zes mannen. Twee van hen hadden een donkere huidskleur, twee waren getint en twee mannen hadden een witte huidskleur. De opmerking werd vastgelegd op camera.

Een van de mannen, Loekanga Nzuzi uit Urmond, deed aangifte van discriminatie. De politie had al eerder al excuses aangeboden en toegegeven dat de opmerking ‘onhandig’ was, maar daarmee nam de Urmondenaar geen genoegen.

Volgens het Openbaar Ministerie sprak de agent met zijn opmerking alle zes de mannen aan, en niet alleen de vier getinte mannen. “De agent heeft het specifiek over de zes personen die daar aanwezig waren en niet over een groep mensen vanwege ras in het algemeen”, aldus de officier van justitie die de zaak bekeek. “De uitlating valt dus niet onder de kwalificatie ‘ras’, omdat de bewoording ‘afkomst’ hier niet lijkt te verwijzen naar ras of huidskleur, maar eerder op het type jongeren en/of leeftijd of generatie.”

Het OM voegt daaraan toe dat de aangever in een brief op de hoogte is gesteld van het seponeren van de zaak.

Bron: 1Limburg Nieuws