Home > Oma wil met Floor en Mees in Oostenrijk blijven

Oma wil met Floor en Mees in Oostenrijk blijven

jan 22, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De 70-jarige Keulers heeft samen met haar partner Eelco de voorbereidingen in gang gezet om samen met kleinkinderen Floor en Mees definitief in Oostenrijk te blijven.

Oostenrijk was het land waar moeder Miriam uit Wijnandsrade naartoe vluchtte na een vechtscheiding. “Voorwaarde is dat we een vaste verblijfplaats hebben in Oostenrijk. Die hebben we ondertussen. We krijgen veel hulp van het Oostenrijkste Jugendambt, dat ons lieten weten dat kinderen vanaf 14 jaar zelfstandig mogen beslissen waar ze willen wonen. Mees wordt in april 14, en Floor in dezelfde maand 18”, aldus Trudy Keulers, die geen uitspraken wil doen over haar exacte verblijfplaats. “Ze kunnen hier naar school. Dat is allemaal geregeld.”

De voogdij over beide kinderen ligt bij Jeugdzorg, nadat de vader van Floor en Mees vrijwillig afstand deed van zijn rechten. De verhoudingen tussen de familie en Bureau Jeugdzorg zijn vertroebeld sinds moeder Miriam Adriaansen zeven jaar geleden vertrok naar het buitenland, wat uiteindelijk leidde tot het verlies van haar ouderlijke macht over de kinderen. Oma Trudy houdt Bureau Jeugdzorg medeverantwoordelijk voor de dood van haar dochter. “De stress die de jacht op haar veroorzaakte, is haar fataal geworden. Ze hebben haar de dood ingejaagd.”

Moeder Miriam overleed begin januari op 47-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. De Oostenrijkse politie ontdekte in het ziekenhuis dat beide kinderen en hun moeder gezocht werden. Floor en Mees in Wijnandsrade, waar ze eerder jarenlang woonden ten tijde van de echtscheiding.

Familie en jeugdzorg hebben de laatste weken overlegd over het lot van de kinderen. De gezinsvoogd wilde wel toezeggen dat broer en zus bij elkaar zouden blijven, maar niet dat oma Keulers en haar 46-jarige partner de voogdij zouden krijgen. “Floor wordt binnenkort 18, dan is ze meerderjarig. Wat gebeurt er dan met Mees?”, zo vraagt Keulers zich af.

Moeder Miriam uit Wijnandsrade is afgelopen week in een kleine ceremonie begraven in Oostenrijk. “Meer vrienden en familie uit Zuid-Limburg wilde hier naar toe komen, maar door alle beperkingen was dat niet mogelijk. Miriam heeft nu hier haar rust gevonden”, zo zegt Keulers.

Miriam gaf in een laatste wil aan dat haar kinderen bij haar moeder Trudy moesten blijven. Doordat ze in Nederland uit de ouderlijke macht was gezet na haar vertrek naar het buitenland, wordt de waarde van die laatste wil betwist. “Wij denken dat dat besluit niet terecht was. Miriam had de ouderlijke macht toen ze als moeder met haar kinderen naar het buitenland ging. Die kun je niet afnemen zonder de moeder te informeren”, aldus Keulers. “We vechten dat besluit ook juridisch aan. De voogdij hoort gewoon niet bij Jeugdzorg. Ik had al weinig vertrouwen in de Nederlandse instanties en dat is de laatste weken alleen maar erger geworden”, zo vervolgt oma verontwaardigd.

“We zijn de paspoorten van de kinderen gaan aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Wenen. Op de terugweg door Duitsland werden we aangehouden door de politie, waarbij ze tot drie maal toe probeerden om ons te scheiden van de kinderen. Daarom willen we nu in Oostenrijk blijven. Het belang van de kinderen gaat boven alles. Daar heeft mijn dochter voor gevochten.”

Bureau Jeugdzorg wilde eerder niet reageren op het dossier en was verder niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: 1Limburg Nieuws