Home > Live: Avondklok ingegaan

Live: Avondklok ingegaan

jan 23, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 23 januari:

Het is 21:00 uur en dat betekent dat de avondklok voor het eerst is ingegaan. Tussen 21:00 uur en 4:30 uur mag niemand buiten zijn. Er zijn een aantal uitzonderingen: onder meer mensen die dringende medische hulp aan mens en dier verlenen, waaronder de mantelzorg en mensen die een onmisbaar beroep hebben, zoals politie en verpleegkundigen mogen buiten komen. Ook de hond mag gewoon, mits aangelijnd, tijdens de avondklok uitgelaten worden.

Mensen die buiten komen moeten wel een verklaring kunnen tonen. Personen die buiten komen en daar geen goede reden voor hebben krijgen 95 euro boete. De maatregel geldt in ieder geval tot en met de nacht van 9 op 10 februari. alle regels rondom de avondklok.

Kijk via onderstaande stream naar de live beelden van de Markt in Sittard:

Funpop zal ook in 2021 geen fysieke editie van het festival organiseren. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Funpop, een festival voor mensen met een verstandelijke beperking, zegt het niet juist te vinden om bezoekers te ontvangen op het festivalterrein in Horst. “Wij doen dat met pijn in ons hart, maar de situatie laat het ook dit jaar nog niet toe.” .

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 699 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52.

Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als vrijdag.

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests meldde.

Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan.

De Limburgse politie gaat intensief handhaven op het naleven van de avondklok. Dat laat waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen weten op Twitter. Ook boa’s van de gemeentes maken hun rondes, maar die mogen dit weekend nog niet bekeuren. Vanaf maandag mogen boa’s boetes uitdelen voor mensen die de avondklok overtreden.

Boa’s mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok. Dat zegt de Nederlandse BOA Bond tegen Hart van Nederland. De afgelopen dagen heeft de bond bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aangedrongen boa’s die bevoegdheid te geven.

“Er zijn veel gesprekken gevoerd en uiteindelijk heeft de minister besloten dat boa’s ook mogen handhaven”, zegt Ruud Kuin, voorzitter van de bond. Volgens Kuin zou het raar zijn geweest als boa’s wel de straat op mogen tijdens de avondklok, maar niet de bevoegdheid hebben hierop te handhaven. “Er zou een situatie dreigen te ontstaan waarin handhavers voor alle andere coronamaatregelen wel zijn ingezet om te handhaven, maar niet voor de avondklok.”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt zaterdag een avondklok ingesteld in het hele land. Tussen 21:00 uur en 04:30 uur mag niemand buiten komen, tenzij daarvoor een geldige reden is. Ben je zonder geldige reden buiten, riskeer je een boete van 95 euro.

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is “een flinke tegenvaller”. Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

“Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift”, aldus Van der Zeijst. De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen “er nog een mouw aan te passen”, bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Zelfs nu nieuwe mutanten van het coronavirus rondwaren, zijn stoffen mondmaskers nog steeds effectief om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag, die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen.

“De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft”, zei Maria Van Kerkhove. Bij de WHO is de Amerikaanse verantwoordelijk voor het beheer van de pandemie. “In regio’s waar het virus circuleert moeten mensen ze dragen wanneer ze opeengepakt staan en het onmogelijk wordt om minstens één meter afstand te houden tot anderen. En ook in slecht geventileerde ruimtes.”

In Duitsland en Oostenrijk zijn stoffen mondkapjes vanaf maandag niet meer voldoende. De landen hebben een regel ingevoerd in onder andere supermarkten en openbaar vervoer die verplicht om chirurgische mondkapjes of KN95/N95- of FFP2 -maskers te dragen.

De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder.

“De aanvangvolumes zullen lager zijn dan aanvankelijk verwacht als gevolg van lagere opbrengsten op een productielocatie binnen onze Europese toeleveringsketen”, zei een woordvoerder van het bedrijf in een schriftelijke verklaring.

De vertraging is een tegenvaller voor Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen.

Kerkelijke medewerkers die tijdens de komende avondklokperiode “noodzakelijke activiteiten” moeten doen, mogen met een werkgeversverklaring naar buiten, blijkt uit een verklaring op de website van de Protestantse Kerk. Volgens het Nederlands Dagblad betekent dit dat onder anderen predikanten en priesters tijdens de avondklok naar buiten mogen voor zaken als sterfgevallen, het toedienen van de laatste sacramenten en voor digitale kerkdiensten.

Bron: 1Limburg Nieuws