Home > Gesloten boekhandels klagen niet: druk met bestellingen

Gesloten boekhandels klagen niet: druk met bestellingen

jan 24, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De campagne is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en roept consumenten op om bij de lokale boekhandel te bestellen.

Door de actie ziet Rogier Knipscheer van Koops Boeken in Venlo zijn online omzet verdubbelen. “We zaten qua omzet op 25 procent van wat je normaal verkoopt in de winkel”, zegt hij. “Dat is nu vijftig procent geworden, dus absoluut welkom.”

Wel benadrukt hij dat het onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is de normale omzet te genereren. “Daar ben je niet op toegerust. De regio Venlo is erg groot. We brengen dagelijks zo’n zeventig tot honderd pakketten rond. Meer kunnen we niet doen zonder extra kosten te maken.”

Ook Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard zegt het behoorlijk druk te hebben, evenals Nicole Kleinen van Boekhuis de Kleine Tovenaar in Roermond en Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune in Maastricht. Henk Groenewegen: “We werken ons te pletter, maar komen niet in de buurt van de normale omzet. We functioneren nu als een productielijn. Het contact met de klanten, waar je het eigenlijk voor doet, is minimaal.”

Bij Boekhandel Krings en Boekhandel De Tribune is men van mening dat boekhandels als essentiële winkels aangemerkt zouden moeten worden. “Boeken, tijdschriften en kranten zijn essentiële levensbehoeften en een grondrecht”, zegt Wim Krings. “Een boek is echt een deur uit de isolatie”, vindt ook Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune in Maastricht. “Dat is avontuur, kennis, inzicht en vertier.”

Volgens Rogier Knipscheer van Koops Boeken in Venlo gaat het te ver om te stellen dat er sprake is van censuur of een beperking op de vrijheid van meningsuiting; het is immers nog steeds mogelijk om boeken te bestellen. “Op het moment dat we een afhaalloket krijgen of essentieel worden, krijg je weer meer beweging in de stad. Dat moeten we niet willen. De enige manier waarop we het virus onder controle krijgen, is door nu door de zure appel heen te bijten.”

Geen van de gesproken eigenaren vreest om dit moment voor het voortbestaan van zijn of haar boekhandel. “Het is niet wat het was, maar we blijven drijven”, vat Nicole Kleinen van Boekhuis de Kleine Tovenaar in Roermond het samen.

Bron: 1Limburg Nieuws