Home > Arrestaties en gewonde agent bij Limburgse avondklokrellen

Arrestaties en gewonde agent bij Limburgse avondklokrellen

jan 25, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat maakt de politie maandagochtend bekend. Het totale aantal arrestaties is nog niet geïnventariseerd. De gewonde agent heeft kwetsuur opgelopen in Venlo, nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto hebben gegooid.

Op de tweede avond van de avondklok is iets na 21:00 uur onrust ontstaan in Venlo, Roermond en Stein. Her en der is zwaar vuurwerk afgestoken en met stenen gegooid. De Mobiele Eenheid (ME) is op diverse plaatsen ingezet, om de openbare orde te herstellen. Verder heeft politie ondersteuning gekregen van de Koninklijke Marechaussee, om de rust te doen wederkeren. Rond 23:30 uur was het weer rustig.

:

“Het is geen visitekaartje geweest voor onze samenleving”, zegt de Limburgse waarnemend politiechef Inge Godthelp. “Het is niet hoe we ons als politie moeten laten bejegenen”, vervolgt ze. “In het hele land met het hele korps hebben we een enorme inzet moeten doen.” Volgens Godthelp geeft de inzet te denken voor de komende dagen. “We blijven alle ontwikkelingen nauwgezet volgen en zullen doen waar de situatie op dat moment om vraagt.”

In Venlo is op meerdere plaatsen zwaar vuurwerk afgestoken en is de politie met stenen bekogeld. Arriva heeft er het bus- en treinverkeer stilgelegd. Van verschillende Venlose winkels zijn de ruiten gesneuveld. Dat is ook gebeurd in Roermond, bij winkelcentrum Donderberg. In Roermond en Stein is de Koninklijke Marechaussee de politie te hulp geschoten.

Ook buiten Limburg, onder meer in Den Haag, Tilburg, Enschede en Helmond hebben zondagavond mensen op straat geprotesteerd tegen de avondklok. De betogingen liepen vrijwel overal uit op rellen.

In Enschede belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST), ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt, maar ze noemt het “verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis.”

Eerder op de dag hielden demonstranten al huis op Eindhoven Centraalen werd in die plaats een vestiging van Jumbo geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en de schappen leeggehaald.

Zondagavond werd in onder meer Venlo, Tilburg en in Almelo een noodbevel afgekondigd. Het geeft de politie extra bevoegdheden om er voor te zorgen dat mensen niet op straat zijn. In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto’s na een oproep via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd ook veel vuurwerk afgestoken. Ook in Breda en Oosterhout was het onrustig. In de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers volgens de politie vernielingen aan. De ME en politie kwamen in actie en er werd een noodbevel door de burgemeester uitgevaardigd.

In het centrum van Enschede kwamen na het ingaan van de avondklok ook meer dan honderd mensen samen. Ze staken vuurwerk af en er waren brandjes. De mobiele eenheid zorgde dat relschoppers vertrokken. In Apeldoorn werd vuurwerk naar politiemensen gegooid en pleegden relschoppers vernielingen. Na ingrijpen van de politie vertrokken de meeste mensen. In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep, vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schatte het aantal mensen dat voor onrust zorgde op ongeveer honderd.

In Helmond zorgde een groep van zo’n vijftig personen volgens de politie voor ongeregeldheden in en rondom de binnenstad. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie. Daarop werd de ME ingezet om de relschoppers weg te jagen.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.

Bron: 1Limburg Nieuws