Home > Oproep tot nieuwe rellen: steden zetten zich schrap

Oproep tot nieuwe rellen: steden zetten zich schrap

jan 25, 2021 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

In diverse appgroepen wordt aangezet om op te staan tegen de huidige coronamaatregelen en bovenal de avondklok, die zaterdag is ingegaan. Er wordt opgeroepen om onder meer naar Venlo, Roermond, Weert en Geleen te komen.

De politie laat in reactie weten dergelijke berichten nauwlettend in de gaten te houden. Ook maandag heeft de Limburgse politie diverse meldingen via sociale media ontvangen over mogelijke avondklokrellen. “We zijn altijd bezig met wat er speelt en zijn bezig met het uitwerken van scenario’s”, zegt een politiewoordvoerder.

De appgroepen vullen zich met de minuut met steeds meer gebruikers. Diverse mensen verschuilen zich in de chats achter namen als en en vragen om weer de straat op te gaan. Binnen twee uur is de chatgroep al gevuld met meer dan 1500 nieuwe berichten.

En niet alleen berichten over avondklokrellen passeren de revue, ook complete handleidingen over hoe je bijvoorbeeld kraaienpoten maakt. Die kraaienpoten, gemaakt van pluggen en schroeven, worden dan op straat gegooid zodat politiewagens hun banden lek rijden. Maar daar blijft het niet bij. Relschoppers moedigen elkaar aan om stenen en molotovcocktails mee te nemen, of in het ergste geval: een oftewel een pistool.

In die appgroepen is de woede voelbaar. Gebruikers zeggen dat de overheid ‘moet opdonderen met die avondklok’ en dat ‘Venlo goed gekanteld moet worden, zondag was niks’. Of de bajes zou bestormd moeten worden om ‘onze soldaten eruit te halen’. Er wordt een hoop gescholden; de gebruikers stoken de boel enorm op. De of , zo noemen ze elkaar, moeten politiebureaus insluiten, alle winkels leegplunderen en laten zien dat zij de baas zijn. Er moeten zelfs doden vallen en (verklikkers, red.) worden niet getolereerd.

Maar ook geven de relschoppers elkaar tips om niet gepakt te worden door de (politie, red.). Gezichten en herkenbare tattoos moeten bedekt worden zodat ze niet herkend worden op camerabeelden. En oppassen voor de : agenten in burger die zich tussen de menigte bewegen en ingrijpen waar nodig.

Zaterdag- en zondagavond ging het mis in Stein, Roermond en Venlo. Ruiten van winkels werden ingegooid, pinautomaten werden beschadigd en fietsen vlogen door de lucht. Ook werd er met een molotovcocktail gesmeten, zwaar vuurwerk afgestoken en werd de politie bekogeld met stenen. De politie kreeg tijdens de rellen ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee om de rust te doen wederkeren.

Om te voorkomen dat mensen weer de straat op gaan, heeft de burgemeester van Stein zondag een noodverordening ingesteld. Ook de burgemeester van Venlo heeft naar aanleiding van de rellen voor Venlo, Blerick en Tegelen. Voor maandagavond heeft burgemeester Rianne Donders van Roermond een noodbevel afgekondigd. Ook in Sittard-Geleen is een noodverordening afgekondigd.

Donders is van mening dat het leger desnoods moet worden ingezet als de rellen aanhouden. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat op zijn beurt weten dat het kabinet niet van plan is om het leger in te zetten.

Bron: 1Limburg Nieuws